На зиму “законсервують” пошкоджені заклади культури, аби запобігти руйнації

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Пошкоджені заклади культури на зиму законсервують, щоб зберегти від подальших руйнацій. Більшість з цих об’єктів потребує ремонту вікон та дахів.

Про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра культури та інформаційної політики Галина Григоренко.

За її словами, якщо до зими не законсервувати зруйновані об’єкти, то відновлювати їх стане складніше, а подекуди й неможливо. Це стосується закладів культури, які стоять із вибитими шибками або без даху. 

“Тому ми зараз збираємо потреби наших закладів зі всієї України – де вставити ОСБ-плити, де двері, кому надати укриттєві матеріали. По кожному об’єкту ведеться окрема робота“, – пояснила вона.

Першочергово нададуть допомогу закладам культури у прифронтових, а також Донецькій та Луганській областях. 

Чиновниця зазначила, що за попередніми оцінками треба закрити 80 тисяч м2 вікон. Замінити їх всі поки неможливо, тому використовуватимуть ОСБ-плити.

Музейні та бібліотечні фонди, а також цінні декорації й музичні інструменти, що перебувають на балансі культурних закладів, не переживуть низьких температур“, – додала Григоренко.

Представниця Мінкульту розповіла, що для об’єктів культури у центральних та західних регіонах України також передбачено допомогу – там закуплять генератори на зиму для обігріву. 

Нагадаємо, що в Україні офіційно запрацювала платформа “Збережіть українську культуру”, де збиратимуть гроші на відновлення культурної спадщини України. Гроші будуть спрямовані на охорону, евакуацію, захист і збереження культурних цінностей, підтримку діяльності закладів культури та мистецтва, що постраждали внаслідок бойових дій.

За даними на 24 серпня, окупанти зруйнували чи пошкодили 469 об’єктів культурної спадщини. Збитки вже становлять сотні мільйонів гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter