На звільнених територіях Харківщини правоохоронці виявили вже 23 катівні росіян

Дата: 03 Листопада 2022
A+ A- Підписатися
На деокупованих територіях Харківської області правоохоронці знайшли 23 катівні росіян. У поліції наразі є матеріали, які допоможуть ідентифікувати тих, хто персонально брав участь у тортурах.
 
Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.
 
Катівня окупантів у Козачій Лопані. Джерело: Харківська обласна прокуратура

За його словами, наразі у Харківській області виявлено 23 катівні, три – у Херсонській та одну – в Донецькій. Зокрема, лише на території Куп’янська було 8 катівень.

Монастирський зазначив, що проводиться масштабна робота з документування злочинів та встановлення осіб, причетних до знущання з українців у катівнях.

“Я оптимістично дивлюся на питання встановлення фігурантів цих справ. Щодо деяких з них – ми вже розуміємо, хто там перебував безпосередньо. Зокрема, якщо говоримо про Балаклію, то це ОМОН з Тольятті… Зараз ми ідентифікуємо, хто персонально брав участь у катуваннях наших громадян там”, – сказав він.

Міністр розповів, що найбільше його вразила саме катівня в Балаклії.

“Вона була на місці поліцейського відділку. І там в камерах могли одночасно тримати до 40 осіб, за словами свідків, через цю катівню проходили сотні людей”, – зазначив Монастирський.

Очільник МВС повідомив, що російські загарбники застосовували до людей електричний струм, побиття, різноманітні знущання, зокрема виривали нігті.

Він також додав, що поліція зможе встановити, хто саме вчиняв злочини, адже на сьогодні у розпорядженні правоохоронців є понад 25 тисяч годин аудіопереговорів окупантів, де вони розповідають про те, що скоїли. 

Як відомо, наприкінці жовтня правоохоронці виявили ще одне масове поховання громадян в Борівському районі Харківщини. У братській могилі у квітні поховали щонайменше 17 людей — військових та цивільних. Тепер тіла загиблих відправляють на експертизу.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за посиланням https://bit.ly/3FVpc6y або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

 Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter