На звільненій Миколаївщині виявили облаштовану в приватному будинку катівню росіян

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці виявили катівню російських окупантів на деокупованій території Миколаївської області, облаштовану в приватній будівлі села Олександрівка Снігурівського району. Туди росіяни привозили місцевих мешканців, які відмовлялися співпрацювати з ними.

Про це повідомляє СБУ та Миколаївська обласна прокуратура

Катівня в с. Олександрівка, Снігурівський район. Фото: фейсбук Миколаївська обласна прокуратура

“У застінках рашисти насильно тримали і жорстоко катували місцевих жителів, які відмовилися співпрацювати з ворогом. З людей намагалися “вибити” адреси перебування українських патріотів, зокрема учасників руху опору. Потерпілих душили поліетиленовими пакетами, били важкими предметами і застосовували електрошокер”, – йдеться в повідомленні СБУ.

Катівня в с. Олександрівка, Снігурівський район. Фото: СБУ

Правоохоронці виявили докази того, чим саме катували місцевих жителів росіяни. Також повідомляється, що встановлено особи українських громадян, яких окупанти утримували й катували протягом місяця.

Катівня в с. Олександрівка, Снігурівський район. Фото: фейсбук Миколаївська обласна прокуратура
Катівня в с. Олександрівка, Снігурівський район. Фото: СБУ

Розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 438 ККУ (“Порушення законів та звичаїв війни”).

Зазначається, що тривають слідчо-оперативні дії для встановлення осіб російських військових, причетних до катувань цивільного населення. Продовжується робота зі встановлення місць розташування катівень на звільнених від окупантів територіях.

Як повідомляла ZMINA, прокуратура виявила 54 катівні й зафіксувала понад 5 тисяч випадків катувань на деокупованих територіях. Також розслідується 855 справ щодо воєнних злочинів проти дітей, 10 з яких за фактами сексуального насильства.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних під час російської збройної агресії проти України.  

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе у формі за або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами.  

Отримана інформація, за згодою заявника, буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду, Європейського суду з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter