На Запорізькій ТЕС росіяни обстрілюють склади із золою, щоб підняти хмари радіоактивного пилу, – ГУР

Дата: 23 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російські війська обстрілюють золовідвали Запорізької теплоелектростанції, щоб підняти хмари радіоактивного пилу. Це потрібно їм для створення маніпулятивної картинки.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України.

Ілюстративне зображення

“Росіяни використовують новий метод створення потрібної картинки на Запорізькій атомній станції для маніпуляції думкою громадськості та впливу на світове співтовариство. Мінометні обстріли передмість Енергодара віднедавна мають конкретну ціль: золовідвали Запорізької ТЕС”, – йдеться в повідомленні.

Відомо, що золовідвали – це місця складування золи, яка утворюється в процесі роботи теплових електростанцій. Ці відходи мають високу концентрацію отруйних речовин та рівень радіації, що мінімум у 2,5 раза перевищує природний фон.

Як додають у ГУР, унаслідок мінометних ударів по золовідвалах утворюються хмари пилу, які розносяться вітром по околицях Енергодара. Моніторинг радіаційного фону, який здійснюється поблизу атомної станції, вказує на підвищення рівня радіації. Окупанти намагаються представити ці дані як результати міфічних “обстрілів з боку ЗСУ”.

Нагадаємо, що напередодні російські окупанти обстріляли Запорізьку ТЕС, яка розташована в тимчасово окупованому Енергодарі. Внаслідок цього загинув працівник ЗАЕС – 26-річний слюсар цеху теплової автоматики та вимірювань Владислав Мітін, який під час обстрілу перебував у машині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter