На Запоріжжі півтори тисячі окупантів оселилися на цивільних обʼєктах – Генштаб

Дата: 26 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій території Запорізької області російські військові продовжують розміщуватися у житлові будинки та лікарні, використовуючи цивільне населення як “живий щит”. 

Про це повідомили в Генштабі ЗСУ.

Фото: Wikimapia

“Російські окупанти цинічно продовжують порушувати норми міжнародного гуманітарного права. Так, в населеному пункті Осипенко Запорізької області 23 серпня відмічено прибуття до 1500 військовослужбовців російських окупаційних військ бурятської національності, які незаконно розквартировані у цивільних будинках з місцевими мешканцями та на території місцевої лікарні”, – йдеться у повідомленні. 

Крім того, окупанти почали повертати додому мешканців населених пунктів, як розташовані безпосередньо на лінії зіткнення. 

У Центрі громадянського спротиву кажуть, що деевакуюють мешканців Токмаку й Василівки, яких раніше вивезли в Бердянськ. Фактично, росіяни скористалися “евакуацією” аби паспортизувати мешканців, адже лише за наявністю паспортів РФ люди могли отримати помешкання та соціальні виплати. Тепер же їх примусово повертають у домівки, де ведуться бойові дії.

Також окупаційна влада оголосила про відкриття шкіл, попри розміщення армії РФ у приміщеннях освітніх установ.

Нагадаємо, що на тимчасово окупованих територіях України російські військові посилюють тиск на мирних жителів з вимогою отримання паспортів РФ. Зокрема, вони ввели правило, що оплата комунальних послуг, інтернету та мобільного телефону неможлива без російського громадянства.

Крім того, за інформацією Генштабу, в одному з тимчасово окупованих населених пунктів Запорізької області планується проведення “виборів” у змішаному форматі – показове голосування на дільницях та обхід квартир і будинків.

Читайте також: “Зуби дракона” та примус до громадянства: як росіяни перетворили Бердянськ із курорту на військову базу

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter