У Запорізькій області окупанти примусово забирають чоловіків до військкоматів та “народної міліції”

Дата: 12 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У Запорізькій області російські окупанти шукають чоловіків призовного віку та примусово відправляють їх до військкоматів. А з українських поліцейських через залякування та тиск на їхні родини росіяни створюють загони так званої “народної міліції”.

Про це в телеграмі повідомили в Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Енергодар. Фото з відкритих джерел

“На тимчасово зайнятих росіянами територіях Запорізької області діють мобільні патрулі та пости з числа мобілізованих мешканців тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей. Окрім того, окупанти проводять рейди комунальними закладами для виявлення чоловіків призовного віку та примусово відправляють їх до військкоматів. З числа українських поліцейських через залякування та тиск на їхніх близьких та родини окупанти створюють загони так званої “народної міліції”, – йдеться в повідомленні.

У Мелітопольському районі окупанти проводять обшуки в помешканнях людей: шукають зброю, документи, запаси харчів. Також загарбники намагаються отримати інформацію про воїнів АТО / ООС, військовослужбовців ЗСУ, співробітників правоохоронних органів України.

Складною є ситуація в Енергодарі: окупанти намагаються повністю ізолювати місто, запровадити в ньому свої порядки, призначають керівників комунальних установ і змушують підприємців отримувати спеціальний дозвіл на діяльність, щоб повністю її контролювати або заборонити.

Крім того, окупанти у своїх пабліках поширюють неправдиву інформацію про те, що ЗСУ розбиті російськими військами.

Росіяни нав’язують громадянам України оформлення соціальних виплат, зокрема російських пенсій.

Військовослужбовці РФ розміщують живу силу і техніку в житловій забудові та центральних районах захоплених міст і сіл Запорізької та Херсонської областей. Також є випадки ведення ворогом бойових дій у цивільному одязі.

У ЗОВА підкреслили, що в Запорізькій області точаться запеклі бої, але українські захисники утримують позиції, а на деяких напрямках відтісняють ворога, тож ситуація залишається контрольованою.

Раніше ZMINA повідомляла, що російські військові затримали дев’ятьох волонтерів із групи людей, які поїхали вивозити людей з Маріуполя. Наразі їх вважають зниклими безвісти.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter