У Запорізькій області 219 людей досі перебувають у російському полоні

Дата: 22 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

У заручниках російських окупаційних військ у Запорізькій області досі перебувають 219 осіб.

Про це повідомили в тамтешній ОВА. 

Фото: ЗОВА

Загалом від кінця лютого в регіоні росіяни викрали 559 людей, з яких 340 вдалося звільнити. 

Серед викрадених 13 неповнолітніх, сімох з яких вдалося повернути. 

“Жертвами стають люди за різних обставин, мотивація ворога незрозуміла”, – кажуть посадовці. 

Для тиску на місцеве населення в окупації росіяни викрали 53 представники місцевої влади, з яких пів сотні вдалося звільнити. Полонили й 41 підприємця та 43 керівників підприємств. Повернути вдалося 27 та 31 відповідно. 

Жертвами російської агресії на території Запорізької області стали й два журналісти, яких вдалося врятувати, та п’ятеро адвокатів, з яких лише двоє визволено.

Посадовці ОВА кажуть, що кількість викрадень зростає. Усіх, хто має якусь інформацію про викрадених людей, просять контактувати як з адміністрацією області та правоохоронцями, так і з уповноваженим із прав людини.

Нагадаємо, що Запоріжжя та Херсонщина, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є лідерами з кількості викрадень російськими військовими в Україні.

Загалом же у восьми областях вдалося дізнатися про щонайменше 800 таких випадків.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки тортур, скоєних в ході російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком тортур, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу oh@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація буде використана для звернень у національні та міжнародні слідчі органи, зокрема, в Комітет ООН проти тортур, Незалежну міжнародну комісію ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter