На вихідних Кличко затримав праворадикалів, які намалювали на стіні расистський слоган

Дата: 27 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Пізно ввечері в суботу мер Києва Віталій Кличко виявив двох хлопців, які написали на стіні в центрі міста слоган “White Lives Matter” (“Життя білих важливе”), що його використовують расисти, та розмістили з боків нього банери із зображенням античних статуй імператора Августа та богині Венери. 

Про інцидент мер повідомив на своїй сторінці у фейсбуку. 

Друзі! Пізно ввечері вчора прогулювався центром Києва. Подивився, як гарно оновили вулицю Івана Франка, вийшов на…

Опубліковано Віталієм Кличком Субота, 25 липня 2020 р.

“Пізно ввечері вчора прогулювався центром Києва. Подивився, як гарно оновили вулицю Івана Франка, вийшов на Ярославів вал, Золотоворітську, що теж нещодавно відремонтували. Оглянув прилеглі вулиці, де плануємо роботи. І тут на вулиці Стрілецькій натрапив на двох хлопців, що виписували графіті на стіні одного з будинків”, – написав Кличко. 

У публікації він також зазначив, що один з затриманих ним хлопців втік, а другого мер передав поліції, де на нього склали протокол про адміністративне правопорушення.  

Утім, на зміст малюнка Кличко уваги не звернув.

Водночас на графіті зобразили фразу “White Lives Matter” (“Життя білих важливі”), якою користуються прибічники “вищості білої раси”. Вона виникла на початку 2015 року як расистська реакція на рух “Black Lives Matter” (“Життя чорних важливі”), що згуртувався на знак протесту проти жорстокості поліції щодо афроамериканців.

Пізніше у своєму фейсбуку Сергій Бондар і Пов'язаний з праворадикальної організацією С14. , керівник одного з підрозділів Муніципальної варти Києва, написав, що автори зображення є його друзями й таким чином вони “замальовують наркоманські графіті”. 

У своєму телеграм-каналі, посилання на який також нанесене на стіну, автори графіті підкреслили, що вони є “правими” і не вважають свої дії вандалізмом.   

“Річ у тому, що наша ціль – пропаганда. Ми несемо ідеї і для нас головне, аби вулиці кричали нашими іменами, а не никались на заброшках. Саме тому ми обираємо людні місця і з розумінням йдемо на ризик. Але ми не вандали…Ми обрали це місце, бо на ньому вже було графіті. Це було графіті команди “Kush”, і саме це слово було намальовано. Окрім самого слова, що в американському сленгу означає “травка”, вся стіна була описана тегами. Стіна вже була спаплюжена. “Kush” – травка, а значить – пропаганда наркотиків”, – йдеться у дописі в означеному телеграм-каналі. 

В ньому, зокрема, систематично публікують фотографії солдат формування СС, людей, що підіймають руки у нацистському привітанні, зображення свастики тощо.     

Наразі графіті вже замальоване іншим: написом “Куш” з припискою “Сам ти травка”.  

Фото: zmina.ua

Нагадаємо, що раніше у Києві на набережній Дніпра намалювали графіті із зображенням куклукскланівця та написом “Can repeat” (“Можемо повторити”). На думку В’ячеслава Ліхачова, дослідника діяльності ультраправих рухів в Україні, намалювавши графіті, “українські расисти вирішили, як уміють, висловити солідарність із прибічниками “вищості білої раси” в США”.   

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter