На Волині засудили священника, який зв’язав школярку через зірвані біля храму черешні

Дата: 21 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Ковельський суд виніс вирок священнику, на імʼя Анатолій Лукащук, який зв’язав малолітню дівчину і погрожував їй зброєю. Свій вчинок чоловік пояснював тим, що школярка нібито рвала черешні на території храму, а його це розлютило. У суді він розкаявся, а також відшкодував батькам дитини збитки. Суд взяв це до уваги та призначив йому рік іспитового терміну.

Про це пише Zaxid.net з посиланням на вирок суду. 

Костел Святої Анни, де стався інцидент. Фото: UA-Travels

Інцидент стався 8 червня ввечері. Священник Анатолій Лукащук, перебуваючи на території храму Святої Анни римо-католицької церкви помітив дівчинку, яка рвала черешні з дерева на території храму. 

Священник схопив її за руки і її потягнув до гаража. Там обмотав скотчем, зокрема замотав обличчя, через що дівчинці було важко дихати. Після цього він прив’язав її до металевої труби й почав погрожувати їй фізичною розправою, демонструючи гвинтівку. Так він тримав її близько 15 хвилин, після чого зняв скотч і відпустив. 

На судовому засіданні, яке відбулося у грудні, чоловік повністю визнав провину. За його словами, він нібито не зміг проконтролювати свою злість щодо вчинку дівчинки, хотів налякати її та провчити. 

Суддя Сергій Панасюк визнав чоловіка винним у порушенні ч. 2 ст. 146 Кримінального кодексу України (незаконне позбавлення волі малолітньої дитини). При призначенні покарання він взяв до уваги, що священник нібито “має бездоганну характеристику та позитивний соціальний статус, спрямований на допомогу ближньому”.

Крім того, за словами судді цей випадок має ситуативний характер і є винятком, а не правилом. 

“Обвинувачений через особливості свого стану і нервове виснаження не знайшов у цьому випадку вірної реакції на дії потерпілої, яка б базувалася на нормах закону і моралі. Його реакція далеко вийшла за межі адекватності. Однак слід зазначити, що обвинувачений очевидно засуджує в собі цей вихід за межі адекватності й робить все для того, щоб виправити ситуацію”, – наголосив суддя.

Зрештою Лукащуку призначили рік іспитового терміну. Також він повинен заплатити 6,9 тисячі гривень за проведені експертизи.

Нагадаємо, що у липні цього року в Дніпрі прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно колишнього настоятеля храму, якого підозрюють у розбещенні своїх доньок та виготовленні й зберіганні дитячої порнографії без мети збуту. Чоловіка затримали у квітні цього року, зараз він перебуває під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter