На Вінниччині затримали працівника колонії з Херсона, який в окупації міг допомагати росіянам

Дата: 12 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Колишньому інспектору Дарʼївської виправної колонії на Херсонщині повідомили про підозру у державній зраді та добровільному зайнятті посади в незаконних правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території. 

Про це розповіли у ДБР. 

У червні минулого року, за словами слідчих, чоловік добровільно пішов працювати інспектором відділу безпеки у колонію, яку захопили росіяни. Окрім засуджених, там також тримали цивільних мешканців регіону, яких росіяни підозрювали у підтримці опору. 

“Фігурант проводив огляди та обшуки, перевірки порушення вимог режиму відбування покарання, за що отримував зарплатню у рублях”, – кажуть детективи. 

Після звільнення Херсона та втечі більшості росіян на лівий берег області, підозрюваний не встиг покинути регіон разом з ними, тож поїхав як переселенець до Могилів-Подільського. На початку поточного року він зробив собі довідку ВПО та почав оформлювати соціальні виплати.

Якщо суд визнає затриманого винним, то він може отримати довічне з конфіскацією майна. 

У звільненому від росіян Херсоні активно затримують персонал окупаційної колонії та СІЗО, де утримували викрадених людей. До прикладу, в’язниця загрожує колишньому начальнику “Північної виправної колонії №90” Євгену Соболєву. Коли Херсон ще був в окупації, правозахисники розповідали ZMINA про нього.

Нагадаємо, що торік правозахисники, коментуючи ситуацію, в якій опинилися херсонські в’язні після захоплення регіону росіянами, характеризували її як трагічну, зокрема через те, що велика кількість із них написала заяви, щоб боронити Україну, але їх не випустили, а надалі списки опинились у руках загарбників.  

Детальніше про те, в якій ситуації вони опинилися, ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter