На війні під час виконання бойового завдання загинув один з найкращих пластунів-розвідників Андрій Горохолінський

Дата: 25 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Сьогодні, 25 вересня, у Кам’янці-Подільському Хмельницької області попрощались із 42-річним захисником Андрієм Горохолінським. Він загинув на фронті в ніч із 22 на 23 вересня. У громаді 25 вересня оголошено Днем жалоби.

Про це повідомив міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко.

Андрій Горохолінський. Фото з фейсбуку Юрія Юзича

“Че Гевара – таке псевдо він мав в пластовому осередку, боровся за волю України з 2014 року. Тепер назавжди залишиться 42-річним Героєм, який віддав життя за Батьківщину”, – написав Посітко.

Андрій Горохолінський народився 30 травня 1982 року в Кам’янці-Подільському.

До “Пласту” Андрій вступив 15-річним юнаком у рідному Кам’янці-Подільському. Вихованець гуртка “Вовки” підготовчого куреня імені Устима Кармелюка. Пластову присягу склав 1 травня 1999 року.

Вже тоді вирізнявся лідерськими здібностями: на обох таборах, які пройшов ще юнаком (“Пластовий вітер” у 1999 і 2000 роках) був одразу в проводі.

У Збройних силах Че Гевара розвивався саме як розвідник, адже ще в “Пласті” здобув ступінь пластуна-розвідувача і любив цю справу. Працював, зокрема, й у ворожому підпіллі.

У 2000 році вступив на філософський факультет Львівського національного університету імені Івана Франка.

Студентом підтримував рідний осередок – був заступником керівника “Пласту” в Кам’янці-Подільському. Пройшов вишкіл виховників юнацтва, став пластовим виховником у 21 курені імені Григорія Сковороди в “Пласті” Львова.

З юнацтва Андрій готувався до війни. Навесні 2001 року вже був інструктором Подільського мілітарного вишколу. Підстаршина 7 “Легіону” у 2001 році – це був перший табір, який офіційно отримав статус “військового пластування” як окремої спеціалізації.

Після табору Андрій вступив до старшого пластунства у Львові, був у курені “Вовча Ліга” імені Дмитра Донцова.

Співзасновник, ідейний та творчий натхненник бренду пластового однострою “Залізний Вовк”.

У 2014–2016 роках воював у складі добровольчого батальйону “Гарпун”, який спеціалізувався на контрдиверсійних та розвідувальних операціях.

Згодом, у 2017–2020 роках, служив за контрактом.

Працював у компанії з виробництва захисного спорядження “Українська Броня” і робив усе можливе, щоб наростити спроможність України в майбутній великій війні з російськими окупантами.

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії 2022 року знову пішов у військо, повернувшись з-за кордону.

Служив оператором у 8 полку спеціального призначення ССО ім. Князя Ізяслава Мстиславича.

Брав участь у боях на різних фронтових напрямках. Кілька разів отримував поранення та травми. Нагороджений різними військовими відзнаками та медалями. Боєць загинув на фронті в ніч із 22 на 23 вересня 2024 року під час виконання бойового завдання.

У нього залишилися батьки, дружина та син.

Поховали Андрія Горохолінського на Алеї Слави.

25 вересня в Кам’янець-Подільській громаді оголошено Днем жалоби.

Раніше в Курській області загинув командир української елітної групи Сил спеціальних операцій Збройних сил України, пластун Євген Лемешенко.

Нагадаємо, у Львові попрощалися з військовослужбовцем, розвідником 116 окремої механізованої бригади 10 армійського корпусу Сухопутних військ Збройних сил України, пластуном Маркіяном Дорошем, який загинув під час виконання бойового завдання поблизу села Синьківка Петропавлівської сільської громади Куп’янського району Харківської області.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter