На території ОРДЛО перебуває близько 300 цивільних заручників та військовополонених

Дата: 06 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Медійна ініціатива за права людини (МІПЛ) разом з виданням “Українська правда” підготували спеціальний проєкт, присвячений затриманим на тимчасово окупованих РФ територіях Донецької та Луганської областей.

Про це у фейсбуці повідомляє МІПЛ.

Джерело: “Українська правда”

Учасники проєкту намагалися не тільки розповісти історії заручників, а й на мапі показати місця їх утримання. Так правозахисникам вдалося ідентифікувати 12 місць позбавлення волі. Виявилося, що більшість заручників перебувають на тимчасово окупованій території Донецької області.

Насправді кількість незаконно затриманих в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) може виявитися у кілька разів вищою, оскільки у процесі звільнення людей не завжди брали участь українські спецслужби – когось відпускали через відсутність “доказів”, а родичам деяких вдавалося самостійно розв’язувати питання звільнення, заплативши чималі кошти за свободу своїх рідних.

Більшість заручників обвинувачуються або вже засуджені за так званими політичними статями – “шпигунство”, “державна зрада”, “диверсії”, “тероризм”, “посягання на державний лад”. А насправді за проукраїнську позицію – висловлювання про цілісність України, дописи у соціальних мережах, розміщення фото про пересування військової техніки бойовиків, наявність родичів, які служать у поліції чи Збройних силах України  тощо.

Нагадаємо, за словами Омбудсмана, у в’язницях на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей перебуває 296 українців. Ще 125 людей знаходяться у тюрмах окупованого Криму та РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter