На Тернопільщині оштрафували матір школяра, який надсилав нецензурні повідомлення учням і вчителям

Дата: 03 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На Тернопільщині покарали матір школяра, який цькував однокласників та зривав онлайн-уроки. Учень 6 класу з села Кам’янки надсилав вчителям та школярам повідомлення з лайкою у Google Meet, а також розсилав спам у Viber. Районний суд призначив жінці 850 гривень штрафу.

Про це йдеться у постанові суду. 

Фото: Depositphotos

“У шостому класі Кам`янківської ЗОШ малолітній вчинив булінг, а саме: відправляв СМС-повідомлення принизливого характеру за допомогою несправжніх профілів – залякував учнів 6 класу. Внаслідок вказаних дій могла бути завдана шкода психологічному здоровʼю учнів”, – йдеться у постанові.

Один з однокласників розповів, що 22 вересня йому в месенджері прийшло повідомлення, що незабаром “зламають його дані”, також у повідомленнях була нецензурна лайка з приниженнями. Згодом до нього зателефонував однокласник і сказав, що так він пожартував. Подібні повідомлення отримувала ще одна учениця шостого класу.

Як зʼясувалося, хлопець писав нецензурні повідомлення не лише учням, а й вчителям. Вчителька географії, яка 15 вересня проводила дистанційне заняття, розповіла, що хлопець під’єднався до уроку та писав у чат лайливі слова.

До групи в Google Meet доєднався користувач, який унеможливив проведення уроку через постійні повідомлення нецензурного характеру, котрі читали всі учні класу. Крім того, заступник з виховної роботи повідомила про неможливість проведення дистанційного навчання вчителями, у зв’язку з надсиланням невідомим абонентом непристойних повідомлень“, – йдеться у постанові.

Заяву до поліції написав директор школи і подав її у вересні цього року. Справою зайнялися ювенальні поліцейські. Їм хлопець пояснив, що вчиняв так “заради розваги”.

До суду мати хлопця не прийшла. Вона подала письмову заяву, що визнає провину і попросила суд обмежитись мінімальним покаранням. Також запевнила, що провела з сином виховну бесіду. Жінку характеризували винятково з позитивного боку, також вона має авторитет у селі.

Оскільки хлопець ще не має 14 років, судили не його, а матір. Їй інкримінували порушення ч. 3 ст. 173-4 КУпАП (булінг) та призначили мінімальне за цією статтею покарання – 850 грн штрафу. Поки що постанова не набрала законної сили, її можна оскаржити в апеляційному суді.

Нагадаємо, що у лютому 2019 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області вперше в Україні виніс вирок за булінг. Згідно з інформацією в реєстрі, справа також стосувалася школярки. Тоді учениця бориспільської школи виклала інтимні фото однолітки в Instagram, “у результаті чого могла бути завдана шкода психічному здоров’ю потерпілої”. Матір дівчини оштрафували на 850 гривень.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter