На Сумщині запровадили постійний супровід журналістів військовими в “жовтій зоні”

Дата: 12 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У зоні оперативно-тактичного угруповання військ “Суми” в так званій жовтій зоні запровадили супровід журналістів військовими на постійній основі.

Про це регіональній представниці Інституту масової інформації (ІМІ) розповіли медійники після зустрічі з пресофіцеркою ОТУ “Суми” Мариною Цвігун.

Темою зустрічі журналістів з військовими стало роз’яснення нових змін до наказу головнокомандувача №73, який регулює діяльність медійників у зоні бойових дій та поблизу неї. 

У Сумській області в “жовтій зоні” журналістів постійно супроводжуватимуть військові, попри те що є винятки, коли робота медійників у громадських місцях у цій зоні дозволяється без супроводу офіцера.

За даними джерела ІМІ в ОТУ “Суми”, оскільки, згідно з наказом №73, супровід пресофіцера має бути “в зонах відпочинку військових” і в “зонах пунктів постійної дислокації”, то, на їхню думку, вся “жовта зона” підпадає під це визначення без винятків. Тож усюди журналістам потрібен супровід пресофіцерів, навіть під час роботи з цивільними.

За словами медійників, які брали участь у зустрічі, військові на виїзд журналістів до “жовтої зони” організовують супровід для гарантування їхньої безпеки “з групою вогневого прикриття та супроводом медичної евакуаційної машини”.

Джерела ІМІ з ОТУ “Суми” не спростували цю інформацію, вказавши, що вся зона обстрілюється, а отже вони “змушені організовувати захист для журналістів щодня”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що з лютого в Україні змінилися правила акредитації журналістів під час дії воєнного стану, зокрема продовжили термін дії прескарти та детально описали зони для роботи медіа.

Так, у додатку №4 до наказу №73 йдеться про таке: Збройні сили України та інші складові сил оборони не є відповідальними “за безпеку, життя та здоров’я, забезпечення повернення, а також питання страхування життя, здоров’я та майна публічних осіб, до думки яких прислуховується громадськість (лідери думок, блогери тощо)”. Тобто за це особисто відповідає акредитований представник медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter