На сайті президента триває збір підписів щодо протидії сексуальним домаганням у ЗСУ

Дата: 12 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Низка громадських організацій, зокрема Інститут гендерних програм, Юридична сотня, Жіночий ветеранський рух, “Гендер в деталях”, створила петицію щодо протидії сексуальним домаганням та гендерному насильству в ЗСУ.

Відповідна інформація міститься на сайті президента України.

Фото: Getty Images

У зверненні зазначається, що наявні механізми протидії та розслідувань випадків сексуальних домагань та насильства за ознакою статі не є ефективними, адже не адаптовані під низку особливостей таких ситуацій. Ініціаторки петиції кажуть, що випадки сексуальних домагань на військовій службі на своїх гарячих лініях фіксують профільні громадські організації.

“Наша спільна задача – вберегти життя військовослужбовців та військовослужбовиць від наруги, осуду та знущань під час виконання свого обов’язку щодо захисту України. Саме тому закликаємо підтримати петицію щодо протидії сексуальним домаганням і насильству за ознакою статі на військовій службі”, – додають авторки петиції.

Тож вони вимагають впровадити вже розроблений механізм протидії сексуальним домаганням і насильству в Збройних силах України та припинити безкарність тих, хто чинить насильство в армії. У тексті також наголошують, що відповідний документ уже пройшов погодження зі всіма командуваннями. Однак запропоновані механізми протидії насильству так і не були затверджені й втілені.

“Сильна та професійна армія існує лише за умови поваги до особистих кордонів та людської гідності. А тому системна протидія сексуальним домаганням та гендерно зумовленому насильству у військовій сфері має нарешті запрацювати. Нині українська армія має один з найбільших показників залучених жінок – понад 62 тисячі виконують роботу у війську на рівні із чоловіками. Але проблеми, пов’язані із сексуальними домаганнями у військовій сфері, залишаються нерозв’язаними. Важливо зазначити, що від сексуальних домагань страждають не лише жінки, але й чоловіки”, – йдеться у зверненні.

Нагадаємо, що станом на 2024 рік загальна кількість жінок у Збройних силах України становить понад 62 тисячі, з яких військовослужбовицями є 45 587 жінок. 

Отже, з жовтня минулого року, коли Міноборони ділилося відповідною статистикою, кількість військовослужбовиць збільшилась на 2108 осіб. Загалом за два роки військовослужбовиць побільшало на понад 14 тисяч. 

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter