На розмінування українських територій може піти до 10 років – ДСНС

Дата: 12 Травня 2022
A+ A- Підписатися
Зважаючи на міжнародний досвід, розмінування українських територій може тривати від 5 до 10 років. Всього від початку широкомасштабного військового вторгнення Росії сапери знешкодили понад 104 тисячі вибухонебезпечних предметів.
 
Про це на брифінгу сказав начальник управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування ДСНС Олег Бондар, повідомляє “Укрінформ”.
 
Джерело: ДСНС України

За його словами, одним із найбільших негативних наслідків вторгнення на територію України російських військ стало масштабне забруднення територій та населених пунктів вибухонебезпечними предметами, зокрема тими, застосування яких заборонене міжнародними конвенціями.

Бондар уточнив, що ворог застосовує дистанційні системи мінування, встановлює некеровані мінні загородження на території населених пунктів і залишає після себе велику кількість особливо небезпечних спеціально встановлених вибухових пристроїв, які несуть смертельну небезпеку і загрозу мирному населенню.

Ці міни та боєприпаси виявлялися на територіях Київської, Чернігівської, Харківської, Сумської, Миколаївської, Запорізької, Дніпропетровської, Донецької і Луганської областей. Загальна кількість різноманітних мін, касетних елементів та спеціально встановлених вибухових пристроїв становить близько 10% від усіх виявлених і знешкоджених вибухонебезпечних предметів”, додав він.

Як зазначив Бондар, щоб убезпечити цивільних, ДСНС активізувала роботу з навчання населення щодо ризиків у разі виявлення вибухонебезпечних предметів.

За інформацією представника ДСНС, після звільнення ЗСУ українських міст і сіл, сапери обстежують населені пункти, автодороги та споруди, убезпечують роботу аварійно-відновлювальних бригад на лініях електромереж, газо- та водогонах.

Наразі виконання цих заходів дозволило нам розпочати поетапний процес обстеження та розмінування сільгоспугідь. Ми докладаємо максимальних зусиль, щоб надати можливість агропідприємствам здійснювати весняну посівну кампанію”, сказав Бондар.

Як повідомили в ДСНС України, станом на 12 травня сапери знешкодили 104 271 вибухонебезпечний предмет та 593,4 кг вибухової речовини, у тому числі 1 972 авіаційні бомби. Рятувальники обстежили територію площею 20 292,61 гектара.

Найчастіше піротехніки ДСНС працювали: в Харківській області 3 751 раз, Київщині 1 912, Миколаївщині 1 287, Черкащині 726 Чернігівщині 707, Сумщині 443 рази.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter