На Рівненщині есбівці затримали вагнерівця, який готував удари для знеструмлення столиці

Дата: 15 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Правоохоронці затримали бойовика з угруповання “Вагнер”, якого російська воєнна розвідка відправила до України для проведення диверсій. Чоловік прибув з Білорусі до Рівненської області для коригування повітряних атак РФ по енергетичній інфраструктурі.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Про такі плани “вагнерівця” українські правоохоронці дізналися, коли той ще перебував на території Білорусі. Відтоді українська спецслужба поетапно задокументувала його дії від перетину держкордону до прибуття на місце вчинення диверсії в Україні.

Чоловіка затримали, коли він намагався закріпити декілька GPS-трекерів на опори ліній електропередач, що живлять Київську агломерацію. За сигналами “маячків” окупанти хотіли скоригувати прицільний удар по енергооб’єктах, зокрема із застосуванням дронів-камікадзе типу Shahed.

Фото: Служба безпеки України

Слідчі встановили, що затриманим є громадянин Білорусі, який входить до агентурного апарату російської розвідки – приватної військової компанії “Вагнер”.

Із 2014 до 2017 року чоловік перебував у складі терористичних угруповань “Л/ДНР” і брав участь у бойових діях проти сил АТО на Сході України.

На початку повномасштабного вторгнення РФ він вступив до ПВК “Вагнер”, у лавах якої штурмував Бахмут та прилеглі селища.

Згодом він повернувся до Білорусі, де отримав завдання від свого куратора з воєнної розвідки РФ щодо підготовки диверсій на прикордонній території України.

Слідчі планують повідомити затриманому про підозру у вчиненні диверсії та участі в терористичній групі чи терористичній організації. 

Нагадаємо, що колаборанту, який передавав ПВК “Вагнер” інформацію про розташування військових об’єктів та переміщення підрозділів ЗСУ, суд міста Житомира призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

З матеріалів досудового розслідування відомо, що обвинувачений, 1941 року народження, у соцмережах добровільно погодився співпрацювати з представником ПВК “Вагнер” – збирати інформацію військового характеру.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter