На Рівненщині для людей із порушеннями зору створять мандрівну мапу туристичним маршрутом

Дата: 02 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На Рівненщині для людей із порушеннями зору створять мандрівну мапу туристичним маршрутом Via Regia, яку планують розмістити у п’яти музейних закладах Рівненської, Волинської та Житомирської областей.

Про це в ефірі “Українське Радіо. Рівне” розповіли голова правління громадської організації “Регіональний центр розвитку “Тріада” Тетяна Кушнір та керівник відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору “Генерація успішної дії” у Рівненській області Петро Поліщук.

Ілюстративне фото. Джерело: horyn.info

“Ми втілюватимемо проєкт “Via Regia на дотик” у партнерстві з громадською організацією “Генерація успішної дії”. Мова йде про мандрівну карту для людей з вадами зору, яку можна буде прочитати руками й почути, тому що вона супроводжуватиметься аудіокоментарями. Це буде візуалізація відомого туристичного шляху в Європі, який ще називають Шлях королів“, – зазначила Кушнір.

За її словами, карта буде рельєфна та матиме специфічні кольори, такі, щоб люди з порушеннями зору могли все побачити і відчути. Вона буде супроводжуватися тифлокоментарями – дуже детальним покроковим описом об’єкта. На карті позначать 12 об’єктів, про які можна буде “прочитати” на дотик.

Via Regia історично є найдовшим і найстарішим сухопутним шляхом, який сполучає країни Східної і Західної Європи.

“Туди входить вісім країн, Україна – одна з них. Ця дорога насправді існує і до сьогодні. Це транспортний коридор Е40. Сьогодні цей шлях має концептуальне та навіть філософське навантаження. На ньому будувалися різноманітні замки, фортеці, в цьому була потреба. Ці локації існують до сьогодні, вони мають культурну, архітектурну та історичну цінність і в Європі, і в Україні”, – зазначила голова правління “Тріади”.

Петро Поліщук додав, що мапу використовуватимуть також із навчальною метою, адже подібних в Україні мало.

“Карта буде не тільки для того, щоб зробити доступним шлях Via Regia для людей з порушеннями зору, а й для того, щоб по цій карті можна було навчитися працювати як діткам, так і дорослим, які втратили зір. А ще працівникам музеїв, щоб орієнтувалися та могли навчитися, як правильно пояснювати відвідувачам, як нею користуватися”, – сказав керівник відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації людей з інвалідністю по зору “Генерація успішної дії” у Рівненській області.

Карта буде представлена в п’яти примірниках, згодом їх передадуть закладам Рівненської, Волинської та Житомирської областей. Окрім мапи, планують розробити ще й атлас, на якому об’єкти будуть більшими та з текстом шрифтом Брайля.

Раніше ZMINA повідомляла, що в Києві перелік укриттів столиці адаптували для людей із порушеннями зору. Це дозволить людям, які повністю втратили зір за допомогою спеціальних програм знайти, де найближча до них захисна споруда.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter