На Прикарпатті селяни заблокували в авто та побили матір з дитиною: поліція каже, що нападників обманули в соцмережах

Дата: 07 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У селі Космач на Івано-Франківщині трапився інцидент, унаслідок якого постраждали троє людей, зокрема дитина. Селяни заблокували машину, в якій перебували дві жінки та шестирічна дівчинка, намагалися перевернути транспорт та побили пасажирів, бо вважали їх “навідниками ТЦК”. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Скриншот відео

Факт інциденту вже підтвердила поліція, а дізналися про нього від потерпілої Іванни Ванджурак, яка розповіла про це в соцмережах. 

За словами жінки, вона мала поїхати на пошту в сусіднє село, тож обрала шлях через Космач. 

“У центрі мене зустрів натовп розлючених жінок, деякі з яких були в стані алкогольного сп’яніння. У них були в руках кийки, біти, різні залізні металеві штуки. Я відкрила вікно, і вони зразу почали, так би мовити, наїжджати на мене зі словами: “Хто ти така, куди ти їдеш, якого х*я ти приїхала до нас у село?” – розповідає потерпіла. 

Натовп змусив жінку показати телефон та відпустив. Побиття трапилось, коли Ванджурак поверталася назад. 

“Вони знову там стоять, але вже ще більш розлючені, і я дивлюся, як усі ці люди просто йдуть на мою машину. Я встигла замкнути двері й відкрила вікно, а декілька осіб почали мене знову питати, хто я така, що я точно не місцева, бо вони мене не знають, і що я наводчиця воєнкому. Що я приїхала до них у село здавати їх і здавати їхніх чоловіків”, – пригадує жінка. 

Під час сварки натовп почав штовхати машину, щоб, як вважає Ванджурак, перевернути її. На відео, що жінка виклала на підтвердження, видно натовп та чути крики дитини в машині. 

“Почали витягувати мене через вікно, виривати мені волосся і вирвали ключі з машини, вони хотіли всіма способами витягнути мене з машини, я почала кричати, що в авто дитина. Надіялася на хоч якусь людяність, але одна жіночка запхала біту у вікно і дала в голову дитині, поки інша мене тримала за волосся і я нічого, просто нічого не могла зробити”, – каже потерпіла. 

Загалом інцидент, за словами Ванджурак, тривав 15–20 хвилин, а закінчився, коли натовп зрозумів, що атакує “не ту автівку”. 

“Один вуйко закричав, що всі сюда, це не та машина, яка нам потрібна була, ми попутали! І ззаду приїхала інша машина, і вони, так би мовити, переключилися на ту машину, і я не знаю як, але вибралася з того пекла”, – підсумовує жінка. 

Судячи з допису, Ванджурак звернулася до лікарів, які встановили в неї та доньки травми. Жінка виклала фото, на яких видно волосся, що в неї вирвали з голови. 

Фото: фейсбук-сторінка потерпілої

У поліції кажуть, що причиною інциденту стала “неправдива інформація, яка була розповсюджена по локальних групах у соціальній мережі”. Слідчі очікують на результати експертиз, після чого кваліфікують подію. 

Поліцейські провели з мешканцями роз’яснювальні бесіди, а участь у цьому брало керівництво обласної, районної поліції та слідчо-оперативна група.

Нагадаємо, що під час другого загальнонаціонального соціологічного дослідження, яке проводив фонд “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва в співпраці з Центром прав людини ZMINA, дослідники називали рівень підтримки самосуду серед українців тривожним: 38% казали, що самосуд припустимий за певних обставин, а ще 12% – що самосуд є цілком виправданим та прийнятним.

Після початку повномасштабного вторгнення соціологи також уже запитували про ставлення українців до самосуду. Одне з останніх досліджень показало, що понад половину, наприклад, проти самосуду на деокупованих територіях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter