На Полтавщині засудили жінку, яка продавала радянську атрибутику в Instagram

Дата: 21 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Суд Кременчука призначив місцевій жительці умовне покарання за продаж в Instagram предметів з комуністичною символікою. 

Про це йдеться в рішенні суду.

Під час досудового розслідування встановили, що в червні 2022 року жінка розмістила в соцмережі фото предметів та речей з комуністичною символікою під приводом продажу.

Проти жінки відкрили кримінальне провадження, після чого в неї провели обшук. У будинку знайшли й вилучили “предмет, зовні схожий на гіпсову скульптуру із зображенням Леніна”, пілотку з червоною зіркою та серпом і молотом, кокарду з такою ж символікою, два червоних прапори, на одному з яких написано “Миру мир”, а на другому – СРСР. Окрім того, у жінки знайшли блокнот з написом, присвяченим 100-річчю з дня народження Йосифа Сталіна і бюст Фелікса Дзержинського.

Жінка визнала себе винною в скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 436-1 КК України: виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів.

Суд призначив їй покарання у вигляді позбавлення волі на строк три роки без конфіскації майна. А також звільнив її від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю один рік.

Вилучені речові докази вирішили знищити.

Нагадаємо, 15 травня 2015 року президент Петро Порошенко підписав чотири закони: “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки”, “Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років”, “Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939 – 1945 років” та “Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті”.

Цими документами забороняється радянська символіка, засуджується комуністичний режим, відкриваються архіви радянських спецслужб та визнаються борцями за незалежність України УПА та інші організації. 

Міжнародні експерти неодноразово зауважували нечіткість формулювань Закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”. Він забороняє пропаганду комуністичного та нацистського тоталітарних режимів, а також запроваджено кримінальну відповідальність за виготовлення, поширення та публічне використання символіки цих режимів. Водночас він запроваджує занадто сувору відповідальність за виготовлення, поширення та публічне використання такої символіки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter