На Подолі двічі за тиждень напали на трансґендерну людину через веселкову маску

Дата: 18 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Наприкінці січня та на початку лютого на Подолі в Києві нападали на трансґендерну людину через веселкову маску. Потерпілу забризкали з газового балончика, вигукували на її адресу образи та погрози на кшталт “недочоловік”, “кінчений п*дор”, “якщо ще ходитимеш тут – буде гірше”.

Про це в коментарі ZMINA повідомив Олександр Зінченков, експерт правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”, до якого нещодавно звернулася потерпіла.  

Перший напад стався ввечері 27 січня поруч зі станцією метро “Поштова площа”. До трансґендерної особи, яка була в компанії друзів, підійшли троє незнайомих людей віком 30–35 років. Один з них звернувся до потерпілої та вимагав, щоб вона зняла маску веселкового забарвлення. Водночас потерпілу штовхнули й вигукували на її адресу образи та погрози на кшталт “недочоловік”, “кінчений п*дор”, “якщо ще ходитимеш тут – буде гірше”.

“Коли потерпілій сказали зняти маску, вона запитала навіщо, нападник відповів, що це символ ЛГБТ, потерпіла перепитала: “Ну і що?” Після цього один з чоловіків бризнув їй в очі з газового балона, і всі нападники швидко пішли”, – переповідає Зінченков слова потерпілої та додає, що у зв’язку з цим інцидентом вона до поліції не зверталась. 

Тиждень по тому, ввечері 3 лютого, група невідомих, зокрема підлітків, переслідували цю ж трансґендерну людину від входу в метро до платформи на станції “Контрактова площа”. Чоловіки обговорювали вголос, чи “перед ними ЛГБТ, чи ні”, а також вигукували образливі жарти.

“На платформі потерпілу обступили, говорили, що ЛГБТ небезпечні для країни, а вона “їх пропагує”. Їй також казали зняти маску, однак вона не погоджувалась, аргументуючи це карантинними обмеженнями. Один з нападників відтягнув її маску рукою, а інший штовхнув”, – розповідає Зінченков. 

Утім, потерпілій вдалося дійти до чергової по станції та попросити її викликати поліцію. Частина молодиків пішла за нею, один з них показав їй круглий значок ЛГБТ-прайду та запитав: “Хочеш, дамо?”

Зінченков зазначає: з цього потерпіла зробила висновок, що вони переслідували не лише її. 

Коли на місце інциденту прибула поліція, частина нападників сіла у вагон та поїхала. Інші – розійшлись у різні боки, тож потерпіла не змогла нікого впізнати.  

“Потім, як розповіла потерпіла, підійшли якісь люди, які говорили, що вона сама провокувала групу молодиків. Один патрульний також стверджував те саме”. 

Зінченков каже, що інший правоохоронець усе ж склав протокол, однак потім потерпілій повідомили, що провадження не відкрили: 

“Я підозрюю, тому, що немає складу злочину, оскільки потерпіла не змогла вказати на нападників, а на платформі в метро немає відеокамер. Однак ми порадили їй попросити письмову мотивовану відмову у внесенні справи до Єдиного реєстру досудових розслідувань”.  

Експерт наголошує, що обидва напади мотивовані упередженням та можуть бути кваліфіковані як злочини чи інциденти ненависті. Він також додає, що це не перший напад на потерпілу: вона має зовнішність, за якою нападники ідентифікують її як ЛГБТ-людину.   

Нагадаємо, що останнім часом у Києві на Подолі почастішали напади на людей з нестандартною зовнішністю чи тих, кого нападники вважають ЛГБТ. Йдеться щонайменше про десять випадків. До більшості з них дотичні молодики ультраправих поглядів, які ще влітку оголосили вуличне сафарі під слоганом “Поділ буде правим”. З огляду на це правозахисний ЛГБТ-центр “Наш світ” ще в грудні звернувся до начальника Головного управління Національної поліції столиці. У листі вони зазначали, що Поділ став небезпечним для молоді та вказували на бездіяльність правоохоронців щодо низки інцидентів. Однак правозахисники досі не отримали відповіді. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter