На платформі Ради Європи із захисту журналістів зареєстрували 19 кейсів про полонених українських медійників

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

На сьогодні на Платформі Ради Європи із захисту журналістики і безпеки журналістів зареєстровано 19 історій журналістів, полонених на окупованих територіях як до повномасштабного вторгнення, так і після.

Про це під час старту в Україні кампанії Ради Європи “Журналісти мають значення” повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

Він закликав зосередитися на оновленні та доповненні кейсів на цій платформі. Адже до кейсів зареєстрованих там досі не ввійшов кримськотатарський журналіст Руслан Сулейманов, якого росіяни “засудили” до 20 років ув’язнення. Також він нагадав про незаконно затриманого генічеського журналіста Геннадія Осьмака та викрадену росіянами бердянську журналістку Анастасію Глуховську.

“Якщо доповнити список, ми виходимо на сумну цифру у 28 журналістів у російському полоні, – зазначає він.

Томіленко також згадав про те, що цими днями засудженого до 13 років колонії херсонського журналіста Сергія Цигіпу етапували з окупованого Криму до Росії.

“Кейс Сергія Цигіпи – це перший випадок, коли після початку повномасштабного вторгнення Росія бере журналіста в полон, незаконно утримує, і над ним влаштовується “під ключ судовий процес” – судилище, під час якого український журналіст отримав “вирок, – зазначив голова НСЖУ.

За його словами, незаконний “судовий процес” над Цигіпою став продовженням подібної практики в окупованому Криму, де РФ відпрацювала механізми нейтралізації незалежних журналістів. Саме тому дії росіян на ТОТ необхідно ретельно вивчати та постійно нагадувати про викрадення, тримання в полоні та катування цивільних журналістів. Томіленко наголосив, що доповідачі ООН підтверджують, що катування є елементом військової політики Росії, яку вони застосовують і до представників медіа.

“Національна спілка журналістів України документує свідчення журналістів про воєнні злочини. Ми вже записали понад сто відеосвідчень, які дають підстави зробити висновок, що журналісти є цілями російського військового наступу. Частина захоплених у полон цивільних журналістів є членами Національної спілки журналістів України. Це і Владислав Єсипенко, і Ірина Левченко, – додав він.

Нагадаємо, за словами голови Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, щонайменше 15 громадянських і цивільних журналістів росіяни незаконно утримують в окупованому Криму. Всі вони ув’язнені за сфабрикованими справами.

Вона нагадала, що серед незаконно утримуваних окупантами журналістів – Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Ірина Данилович, Вілен Темер’янов, Ернес Аметов, а також Наріман Джелялов – заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, ув’язнений, зокрема, й за те, що намагався висвітлювати правду про події в Криму.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter