На підконтрольну Україні територію повернули ще десятьох дітей

Дата: 08 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Організація Save Ukraine повернула з тимчасово окупованої території ще десятьох дітей. 

Про це повідомив засновник організації Микола Кулеба.

Ілюстративне зображення. Фото: Getty Images

Він також розповів історії деяких з дітей. Усі імена змінені з питань безпеки. Так, дівчинка, на імʼя Аліна, залишилася вдома з татом після того, як її маму Марину депортували росіяни. Дитина змушена була відвідувати російську школу, слухати й співати там гімн Росії, носити шкільну форму. За будь-яку відмову виконувати все це дітям погрожували занижувати оцінки. Малювати й писати листи російським солдатам Аліна відмовилася, сказавши вчительці, що не вміє малювати й не знає російської мови. 

Олексій, тато якого помер в окупації від хвороби серця, також згадує лише російські підручники, якими дуже швидко замінили усі українські книжки у школі. Якось його однокласники знайшли табличку з українським прапором і повісили в класі, але вчителька побачила і швидко десь її викинула. Відмовитися від написання листа російським військовим також не було можливості.

13-річний Орест і 11-річна Меланія опинилися окремо від батьків після того, як ЗСУ звільнили Правобережжя. Батьки відвезли дітей на Лівобережжя до бабусі й дідуся, щоб ті були далі від зони бойових дій. Через це діти майже 1,5 року не бачилися з батьками. За цей час через постійний стрес у Меланії погіршився слух, як і в її мами Оксани.

А Лана народилася вже в окупації. Її мама Таміла повномасштабне вторгнення зустріла вагітною. Жінці дуже важко доводилося виживати в окупації у перші місяці, коли був дефіцит продуктів і ліків. Вона сподівалася, що народжуватиме у вільній Україні, але ні – у пологовий їхали через кільканадцять російських блокпостів. Ледь домовилися з військовими пропустити їх у пологовий. Дівчинка народжувалася під вибухи. 

Після тривалої розлуки діти повернулися до своїх родин. Тепер усі сімʼї перебувають у безпеці.

Кулеба також заявив, що від початку повномасштабного вторгнення організація Save Ukraine врятувала та вивезла з тимчасово окупованих регіонів 261 дитину.

“Щоразу, коли звертаються до нас за допомогою, ми розуміємо усі ризики та всю небезпеку для дітей. Там, під владою окупанта, наші діти позбавлені будь-яких прав і звичайного щасливого дитинства. Тому часу на зволікання немає. Ми одразу починаємо діяти”,  додав він.

Нагадаємо, що наприкінці лютого з тимчасово окупованої Росією території вдалося повернути ще шістьох дітей та їхніх рідних.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter