На параді до Дня Незалежності військовослужбовиці крокували не на підборах

Дата: 25 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Під час параду до Дня Незалежності військовослужбовиці крокували в нових зразках взуття без високих підборів. 

Про це свідчать фотографії з параду. 

Фото: Фокус

У липні Міністерство оборони показало фото тренувань курсанток Військового інституту Київського національного університету та розповіло, що репетиції в них відбуваються двічі на день. Публікація привернула увагу користувачів соцмереж через форму, частиною якої були туфлі на високих підборах. 

Спочатку своє ставлення до ситуації люди висловлювали в коментарях під дописом міністерства, але потім цю можливість закрили, а тому обурені лишали відгуки під новиною на сайті інформаційного агентства відомства АрміяInform. Ситуація обурила й нардепок, які у Верховній Раді вимагали від міністра оборони Андрія Тарана пояснень та вибачень, а на знак протесту вручили йому і верховному головнокомандувачу Володимиру Зеленському підбори.

Мета будь-якого військового параду, як пояснювали експертки, – демонстрація військової спроможності армії, однак зрозуміло, що солдат на підборах є абсолютно небоєздатним. 

“Для яскравої ілюстрації можна уявити взвод генералів, які біжать на штурм у цих туфлях, на чолі з міністром оборони”,пропонувала у фейсбуку українська військова та громадська діячка Марія Берлінська

Тренування курсанток Військового інституту Київського національного університету. Фото: АрміяInfo

Взуття на підборах було частиною парадної форми жінок-військовослужбовиць із 2017 року. Проте наступного дня після скандалу туфлі для військових замінили на черевики з нижчим каблуком, а 7 липня міністерство розробило новий зразок взуття зі шнурівкою. 

“Якщо буде позитивний досвід використання цього нового експериментального взуття, то ми потім візьмемо його за основу і надаватимемо його всім жінкам-військовослужбовцям”, – пообіцяв Таран того дня під час засідання.

За останні 10 років кількість жінок в українській армії збільшилась у 15 разів. У 2019 році контрактниць у ЗСУ налічили понад 27 тисяч. Водночас досі жінки стикаються з дискримінацією та насильством під час служби. Так, наприкінці 2018 року лейтенантка Валерія Сікал розповіла, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс.

Згодом військового звинуватили ще й у знущанні із солдатів. За свідченнями колег, він змушував промивати шлунок солдатам, які нібито вживали алкоголь. Процедуру він примушував знімати на відео, а потім шантажував хлопців цими записами.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter