На окупованій Луганщині українця звинувачують у коригуванні обстрілу з HIMARS

Дата: 15 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Підконтрольна РФ так звана “прокуратура” окупованої Луганщини висунула обвинувачення мешканцю Новоайдара Олексію Байову. Росіяни закидають чоловіку  коригування обстрілів ЗСУ по селищу у вересні 2022 року.

Затриманому оголосили звинувачення в пособництві у воєнних злочинах, замаху на масове вбивство, а також у пособництві в навмисному знищенні чужого майна.

За схожими підозрами у 2022 році росіяни затримали ще двох мешканок Новоайдара.

Про це повідомляє Генеральна прокуратура РФ.

Обвинувачуваний – колишній працівник Щастинської райдержадміністрації Олексій Байов. Його затримали 26 вересня 2022 року – через п’ять днів після обстрілу, у коригуванні якого його звинувачують.

За версією російських слідчих, у вересні 2022 року Байов добровільно збирав інформацію про життя в окупації. Він буцімто надсилав зібрані дані своїй керівниці з облдержадміністрації, а також українському спецслужбовцю. Зокрема, він нібито передавав спецслужбовцю дані про “Новоайдарське лісомисливське господарство”, де тоді, за словами росіян, жили цивільні. 

Після затримання силовики РФ зняли з Байовим відеоролик, на якому чоловік нібито зізнається в скоєному. Йому оголосили обвинувачення за статтею 105 кримінального кодексу РФ – замах на вбивство, статтею 167 – навмисне знищення майна, а також за статтею 356 кримінального кодексу Росії – застосування заборонених методів війни.

Російські силовики заявили, що завдяки цій інформації 21 вересня українські війська обстріляли селище з реактивних систем залпового вогню HIMARS. РФ стверджує, що під удар потрапили виключно цивільні об’єкти – навчальний корпус та гуртожиток Новоайдарського аграрного коледжу, фермерське підприємство, автомобілі та житлові будинки. 

Водночас Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що під час цього обстрілу українська армія влучила в склад БК та штаб росіян.

Уже на початку жовтня росіяни відзвітували про ідентифікацію двох інших підозрюваних у коригуванні обстрілу 21 вересня. Спочатку затримали ще одну співробітницю Щастинської райдержадміністрації Анастасію Байову, а згодом – комендантку гуртожитку в Новоайдарі Наталію Джус. Як і Олексія Байова, жінок звинуватили в тому, що вони нібито збирали інформацію для української армії.

Наталія Джус – ліворуч, Анастасія Байова – праворуч. Скриншоти з пропагандистських відео

Росіяни також опублікували відео з кожною із затриманих. У роликах жінки нібито зізнаються в тому, що передавали дані про окуповані території українським військовим та спецслужбовцям. Обидві затримані видаються на відео стривоженими. Водночас опубліковані ролики неповні. Зокрема, з них вирізано фрагменти відповідей затриманих. 

Варто зазначити, що фільмування затриманих та примус зізнаватися на камеру в злочинах – типова російська практика, яку РФ застосовує з 2014 року. Раніше це були переважно ролики з військовополоненими, де вони обмовляли себе у воєнних злочинах. Однак з 2022 року російські окупаційні сили почали оприлюднювати відео з цивільними заручниками також. Так, документатори Центру прав людини ZMINA зафіксували не один десяток свідчень цивільних про те, що їх примушували брати участь у подібних зніманнях. 

З погляду юриспруденції такі ролики є додатковим доказом того, що росіяни вчиняють воєнні злочини, адже знущання та приниження цивільного населення суворо заборонені міжнародним гуманітарним правом. 

Пропагандистські медіа заявляли, що стосовно Наталії Джус відкрили кримінальне провадження за державну зраду. За якою статтею відкрили справу щодо Анастасії Байової – не повідомляли. Однак пропагандисти зазначили, що жінку підозрюють у співпраці з іноземними спецслужбами, за що вона може отримати до 20 років ув’язнення. Це відповідає статті 275 (шпигунство) або 275.1 (співробітництво на конфіденційній основі з іноземною державою, міжнародною чи іноземною організацією).

Водночас наразі інформації про обвинувачення чи передання справ жінок до суду знайти не вдалося. 

Нагадаємо, російські силовики масово затримують місцевих мешканців на окупованих територіях. Найпоширеніші звинувачення, що їх висувають, – теракт або участь у терористичній групі, державна зрада та шпигунство. 

Так, минулого тижня російські ефесбівці затримали студентку з окупованої Луганщини та студента із захопленої Донецької області. Обох підозрюють у тому, що вони буцімто передавали інформацію про російські війська українським силам. Щодо затриманих росіяни завели кримінальні провадження за статтею “Державна зрада”. Тобто обох студентів російська влада вважає громадянами РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter