На окупованій Луганщині створили список “екстремістської” літератури, серед заборонених авторів – Кіпіані, Горовий, Роздобудько та інші

Дата: 23 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У терористичному угрупуванні “ЛНР” створили список так званої екстремістської літератури, ці книги мають вилучити з бібліотек; також місцева “влада” порадила прибрати з книжкових полиць комікси, книжки про гендер і Голодомор в Україні.

Копію наказу окупаційної влади і перелік книг оприлюднив у власному телеграм-каналі головред видання “Трибун” Олексій Артюх.

Одна із заборонених окупантами книг “Справа Стуса” Вахтанга Кіпіані. Джерело: amazingukraine.pro

Місцеві бібліотекарі під особисту відповідальність мають скласти список вилученої літератури, книжки зібрати в коробки й мішки та опечатати.

Загалом у переліку забороненої літератури 365 позицій, більшість із них художні та документальні книги з історії України. Під забороною окупантів – твори дисидента Левка Лук’яненка, військового і політичного діяча Симона Петлюри, деякі твори Оксани Забужко, Олега Сенцова, Ірен Роздобудько, Євгена Положія, Сергія Лойка, “Справа Стуса” Вахтанга Кіпіані, “Сила дівчат” Катерини Бабкіної та Марка Лівіна – збірка з 50 життєписів видатних українок, зокрема Катерини Білокур, Лесі Українки, Ліни Костенко, Ольги Харлан, Софії Яблонської та інших.

Водночас окупаційна влада порадила прибрати з книжкових полиць літературу про Голодомор в Україні, підручники та довідники з історії країни, комікси для дітей та підлітків, літературу про гендер, публіцистику, видану після 2014 року, книги із серії “Знамениті українці”, художню літературу про “події періоду новітньої історії” в Україні й на Донбасі тощо.

Під забороною опинився художній альбом української художниці Беати Куркуль “Завжди на захисті”.

“Дожила до 44 років та стала автором альбому, який включили до списку екстремістської літератури в “ЛНР”. Окремо повеселило, що, на думку укладача (може, в процесі бояру споживали?), перше видання було аж 2005 року в Києві”, – написала мисткиня на своїй фейсбук-сторінці.

У списку “екстремістських”, за версією терористів “ЛНР”, опинилися також три книжки, авторкою або співавторкою яких є Дар’я Бура.

“Колись у терористичній долбанутій “лнр” писали, що і мої в тому числі книжки знаходили як українську пропаганду в школах і бібліотеках. Тепер дві мої книжки серед тих, які окупантські довбо*оби визнали “екстремістською літературою”. Книжка про нацгвардійця Віталія Марківа. Який навалював руzzні від початку війни у 2014-му і навалює зараз. І тритомник “Хроніка війни 2014–2020″… І компанія “екстремістів” варта того, щоб бути з ними в списках. P.S. О, виявляється, ще одна книжка в цих списках. Наша з Ірою Вовк “Ізоляція” про таємні тюрми Донбасу. Замітають сліди як можуть”,написала вона в соцмережах.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські знищують українську літературу та підручники на тимчасово окупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter