Росіяни знищують українську літературу та підручники на тимчасово окупованих територіях

Дата: 24 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У бібліотеках тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Чернігівської та Сумської областей росіяни вилучають українські підручники, історичну та художню літературу, яка не співпадає з постулатами кремлівської пропаганди.

Для цього залучено російські підрозділи “воєнної поліції”, повідомляється на сторінці Головного управління розвідки Міноборони України (ГУР).

Джерело: фейсбук-сторінка ГУР МО України

Найбільше цікавлять поліцаїв книжки щодо історії українських Майданів, АТО/ООС, українських визвольних змагань. До “екстремістської” літератури відносять шкільні підручники історії України, наукову та популярну історичну літературу.

Окупанти мають перелік заборонених до згадування імен, йдеться в повідомленні ГУР. Серед них Мазепа, Петлюра, Бандера, Шухевич, Чорновіл. В містах Кремінна, Рубіжне (Луганська область), Городня (Чернігівська область) відомі випадки вилучення книжки “Справа Василя Стуса” Вахтанга Кіпіані.

Знайдені книжки вилучаються, знищуються на місці або вивозяться у невідомому напрямку.

Водночас у Старобільську на Луганщині російська окупаційна адміністрація проводить заходи з впровадження в обіг російських рублів для розрахунку в магазинах та на ринках.

Також російські війська намагаються розставити на місцях окупаційні адміністрації. Ведеться розшук патріотів та учасників АТО/ООС.

Місцевому населенню надано вказівку збирати документи, начебто з метою оформлення пенсійного забезпечення, говориться в повідомленні.

Раніше стало відомо, що російські окупанти зруйнували в Маріуполі будівлю Художнього музею імені Архипа Куїнджі.

Інформацію про руйнування можна знайти в переліку зруйнованих та пошкоджених унаслідок російського вторгнення пам’яток, що веде Мінкульт. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter