На наукову роботу ексміністра освіти Сергія Шкарлета знов надійшла скарга щодо плагіату

Дата: 25 Травня 2023
A+ A- Підписатися

До Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти надійшла скарга щодо плагіату у науковій роботі колишнього міністра освіти Сергія Шкарлета, який тепер є першим проректором Чернігівської політехніки. 

Текст повідомлення оприлюднили на сайті агенства. 

Фото: Міністерство освіти і науки України

Скаргу подав колишній доцент Сумського державного університету Олег Смірнов.

“У докторській дисертації Шкарлета виявлені порушення академічної доброчесності, які підпадають під визначення академічного плагіату. Він намагається чужі ідеї, пропозиції чи висновки видати за свої власні”, – зазначив він, підтвердивши ці свідчення скриншотами з порівняннями робіт. 

Смірнов помітив, що Шкарлет цілими сторінками підряд переписував докторську дисертацію російської вченої Галини Сілкіної, роблячи при цьому характерні помилки перекладу. Чужий текст Шкарлет намагався розбавити однотипними словосполученнями: “засобів активізації інноваційного розвитку”, “у контексті активізації інноваційного розвитку” та “формування стану економічної безпеки підприємства”.

“Крім того, зафіксовані численні факти вставлення Шкарлетом у чужі переписані тексти покликань на свої власні праці, які були опубліковані пізніше ніж ті публікації, з яких здійснювалося переписування, тобто ці покликання є фальшивими; на справжні джерела текстових запозичень покликання були відсутні”, – додав колишній доцент.

Науковець виявив академічний плагіат на 87 сторінках дисертації Шкарлета, що складає 24% його роботи. 

Як відомо, у 2020 році свої висновки про плагіат Шкарлета оприлюднила активістка Світлана Благодєтєлєва-Вовк. Вона виявила, що в монографії очільника МОН “Фінансові інструменти державної політики економічного розвитку в Україні” частина тексту була скопійована з іншої роботи “Методичні підходи до оцінки ефективності бюджетного процесу в Україні” авторства Бугая.

Після оприлюднення дослідження про плагіат Шкарлета авторці почали погрожувати. Спочатку їй почали блокувати акаунт за допомогою скарг, а потім – писати електронні листи з різних акаунтів з погрозами зґвалтуванням.

У серпні 2020 року жінку почали переслідувати фізично: невідомий чоловік став надсилати світлини її будинку, під’їзду та безпосередньо фото самої активістки в місцях її перебування. Пізніше переслідувач почав залишати у дверях квартири жінки записки непристойного змісту.

Згодом етичний комітет Національного агентства з питань забезпечення якості освіти виявив плагіат у  роботах Шкарлета. Українські фахівці знайшли текстові запозичення без посилання на джерело у чотирьох публікаціях міністра, а згодом з ними погодились й закордонні колеги. 

На початку 2021 року понад чотири десятки науковців підписали відкрите звернення про тиск через намагання міністра освіти і науки Сергія Шкарлета видалити публікації, у яких дослідили його роботи та роботи його колишніх університетських колег на плагіат. 

Нагадаємо, що 20 березня 2023 року Верховна Рада проголосувала за відставку викритого на плагіаті міністра освіти та науки Сергія Шкарлета. Тепер він є першим проректором Чернігівської політехніки.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter