На Миколаївщині жінку підозрюють у підготовці повітряного удару росіян по місту під час візиту президента

Дата: 07 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Есбівці затримали мешканку Очакова, яка збирала розвіддані про запланований візит президента України Володимира Зеленського до Миколаївської області й готувала повітряний удар РФ. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Так, насамперед жінка намагалася встановити час та перелік локацій орієнтовного маршруту Зеленського на території області. Правоохоронці завчасно здобули інформацію про ймовірну розвідувально-підривну діяльність фігурантки й подбали про додаткові заходи безпеки під час візиту.

Надалі есбівці продовжили стежити за нею, щоб отримати нові дані про її російських “кураторів” та інші отримані завдання. Слідчі встановили, що інформаторка мала й інші цілі. Зокрема, мала виявити локацію систем радіоелектронної боротьби та складів з боєприпасами ЗСУ в районі Очакова.

Фото: Служба безпеки України

Окупанти планували використати цю інформацію для підготовки нового масованого повітряного удару по Миколаївщині.

Жінку затримали напередодні запланованого візиту президента. Нею виявилася мешканка Очакова, яка раніше працювала продавчинею у військовій крамниці на території однієї з військових частин регіону. Для збору розвідінформації вона об’їжджала територію району та знімала локації українських об’єктів.

Фото: Служба безпеки України

Крім того, вона намагалась отримати потрібні відомості через власні зв’язки, зокрема в соціальних установах регіону.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили їй про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про скерування, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів до України, рух, переміщення або розміщення ЗСУ). Санкція статті передбачає до 12 років увʼязнення.

Нагадаємо, що колишнього керівника Миколаївської окружної прокуратури засудили до довічного позбавлення волі за звинуваченням у державній зраді.

За наявними даними, він передавав таку інформацію:

  • оперативна ситуація в Миколаєві та області;
  • загиблі військові та цивільні особи, полонені та місця їхнього утримання;
  • результати обстрілів Миколаєва;
  • добові паролі на блокпости на території області тощо.

Як свідчать матеріали слідства, обвинувачуваний співпрацював із представниками силових структур РФ. Щоб відвести підозри від себе, використовував посередника.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter