На місці масового поховання у Лимані ексгумували перші два десятки тіл

Дата: 09 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

У звільненому від російських окупантів Лимані Донецької області правоохоронці ексгумували перші два десятки тіл цивільних і військовослужбовців ЗСУ зі знайденого напередодні масового поховання. 

Про це повідомили у Національній поліції. 

Фото: Нацполіція

Поховання правоохоронцям показали місцеві.

Цивільних, серед яких є родина з двома маленькими дітьми, росіяни ховали в одиночних могилах, а військових – у траншеї завдовжки 40 метрів. Один зі свідків каже, що власноруч поховав за наказом окупантів близько 20 українських захисників. 

“На деяких могилах є таблички з даними померлих, інші – безіменні. Проте в кожному випадку поліція відбирає біологічні зразки та призначає експертизу для ідентифікації загиблих і встановлення причин їхньої смерті. Роботу ускладнює те, що більшість тіл у стані змін, є пакет, в якому тільки кістки”, – розповідають поліцейські. 

Глава Нацполіції Ігор Клименко каже, що на звільнених територіях кількість звернень до поліції від мешканців стрімко зростає й тільки за останню добу отримали пів сотні таких. 

“Зараз тут працює зведений загін поліцейських з різних регіонів держави… їхнє завдання – обійти кожну домівку, поспілкуватися з кожною людиною, що пережила окупацію, зафіксувати кожен воєнний злочин Росії та надати всю необхідну допомогу”, – зазначає посадовець. 

Фото: Нацполіція

Загалом з 29 вересня поліція виявила у звільнених від росіян населених пунктах Донеччини 87 тіл, із яких ідентифікувати вдалось лише 38 цивільних. За попередніми оцінками, більшість людей загинули внаслідок осколкових поранень або з природних причин, але є й загиблі з вогнепальними ушкодженнями.

До прикладу, за попередньою інформацією, росіяни розстріляли чоловіка у Святогірську. Днями у місті відбулося перепоховання з дворів на кладовище 21 людини, котрі загинули під час російської окупації. 

Нагадаємо, що на деокупованих територіях Харківської області правоохоронці знайшли вже понад пів тисячі тіл вбитих росіянами цивільних українців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter