На Мін’юст, Держстат і податкову подали до суду за приховування фінзвітності

Дата: 08 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Проти Державної податкової служби, Державної служби статистики та Міністерства юстиції України подали три позови до суду через неоприлюднення фінансової звітності компаній.

Про це повідомили на сторінці активістської спільноти OpenUp.

Фотографія з відкритих джерел

Українське законодавство зобов’язує Державну податкову службу, Державну службу статистики та Міністерство юстиції, які є розпорядниками інформації, публікувати та регулярно оновлювати дані фінансової звітності компаній на порталі data.gov.ua. Вимагає цього, зокрема, Закон “Про доступ до публічної інформації”. Вимоги оприлюднювати фінзвітності є й частиною плану заходів із виконання Угоди про Асоціацію з ЄС під номером 830.

Часто розпорядники інформації посилаються нібито на комерційну таємницю, коли відмовляються оприлюднювати дані, однак, відповідно до Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”, фінансова звітність компаній (і державних, і приватних) не є таємницею. 

Два роки активісти працювали з питанням відкриття фінзвітності в податковій, Держстаті та Мін’юсті, проводили інформаційну та адвокаційну кампанії, а також створили робочу групу. На важливості цього питання наголошувала і Громадська рада при Міністерстві цифрової трансформації, і міністр Михайло Федоров. У червні минулого року група активістів та експертів навіть звернулась із вимогою невідкладно виконати норми законів безпосередньо до відомств. 

Вони наголошували, що публікація звітності дозволить покласти кінець зловживанням з даними, надасть можливість перевірити фінансовий стан компаній під час купівлі дорогих товарів чи послуг, а також допоможе журналістам розслідувати корупційні схеми. 

“Наші спроби домогтися відкриття фінзвітності компаній у “мирний спосіб” виявилися безрезультатними. На чергові запити ми отримали ті самі відписки”, – розповіла координаторка OpenUp Надія Бабинська.  

Наразі в кожній зі справ уже призначили склад суду. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter