На матчі Євро-2020 німці влаштували протест проти угорського закону про “гей-пропаганду” 

Дата: 24 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Мюнхені на матчі третього туру групового етапу Євро-2020 між Німеччиною і Угорщиною під час виконання угорськими футболістами державного гімну на поле вибіг чоловік у футболці німецької збірної та підняв перед ними веселковий прапор. 

Про це пише “Медуза”. 

Фото: Matthias Hangst / AP

Протестувальника затримали стюарди. Угорські фанати відповіли на ЛГБТ-акцію свистом, а під час виконання гімну Німеччини повернулися спиною до поля. 

Багато німецьких уболівальників водночас тримали в руках невеликі ЛГБТ-прапори, які перед грою роздавали активісти. Кілька людей прийшли на стадіон з великими райдужними прапорами, інші – у відповідних масках і перуках. Капітан збірної Німеччини Мануель Ноєр грав у веселковій капітанській пов’язці. 

Ця акція німецьких уболівальників та футболістів стала відповіддю на ухвалений в Угорщині закон, який забороняє обговорювати й поширювати в школах та на телебаченні інформацію на теми гомосексуальності чи зміни гендеру серед дітей до 18 років.  Німеччина та ще 13 країн Євросоюзу засудили закон, після чого прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовився їхати на футбольний матч 23 червня.

Союз європейських футбольних організацій (УЄФА) заборонив підсвітити стадіон кольорами веселки під час гри Німеччини та Угорщини.  

З такою пропозицією раніше виступив Мер Мюнхена Дітер Райтер. Йому відмовили, вказавши на політичний контекст в Угорщині та зазначивши, що УЄФА – “політично та релігійно нейтральна організація”. Посадовці запропонували підсвітити стадіон іншого дня, наприклад з 3 до 9 липня, коли в Мюнхені почнеться прайд-тиждень.

Після відмови УЄФА футбольні клуби стали змінювати свої логотипи у твіттері на веселкові. Так, наприклад, зробили іспанська “Барселона” та італійський “Ювентус”. Водночас стадіони в Берліні, Дюссельдорфі, Франкфурті, Кельні й Вольфсбурзі вирішили підсвітити свої арени кольорами веселки під час матчу Німеччина – Угорщина. Найбільші німецькі компанії, зокрема BMW, Volkswagen, Siemens, розмістили райдужні прапори на своїх сторінках у соцмережах.

УЄФА також додала до свого логотипа у твіттері веселку, зазначивши, що це не політичний символ, “а знак твердої прихильності [організації] різноманітному та інклюзивному суспільству”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter