У неділю на майдані Незалежності родичі військовополонених провели акцію “Втрачений звʼязок”

Дата: 11 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У неділю, 10 грудня, родичі військовополонених провели на майдані Незалежності акцію “Втрачений зв’язок” з метою підтримки українських військовополонених. Організатором акції виступило громадське об’єднання “Жінки зі сталі” та родини полонених захисників. 

Як повідомляє кореспондент видання ZMINA, у заході взяли участь понад тисячу сімей нацгвардійців, морських піхотинців, бойових медиків, азовців та бійців ТРО.

Фото: ZMINA
Під час акції учасники прочитали молитву українського воїна “Україно, свята мати Героїв” та прослухали озвучені народними артистами України листи військовополонених. 
 
На імпровізованій сцені виступили колишня пресофіцерка бригади “Азов” Валерія Суботіна (Нава), медикиня Тетяна Теплюк (Хрещена) та азовець Дмитро Андрющенко (Дипломат). 

Ця акція згуртувала представників громадськості, родичів військовополонених та посадовців у спільній боротьбі за звільнення військовополонених. Ми не маємо забувати, що росіяни продовжують катувати українців, відкривати на них кримінальні справи та засуджувати їх до величезних термінів ув’язнення”, – каже голова ГО “Жінки зі сталі” Наталія Зарицька. 

За її словами, Росія – це тоталітарна держава, яка не знає, що таке свобода та демократія. Саме тому вона продовжує всупереч усім міжнародним нормам утримувати поранених українських військовослужбовців. Частина з них через відсутність належної медичної допомоги не може самостійно рухатися. Тяжкохворі та поранені мають бути репатрійованими, але цього, на жаль, не відбувається.

Родичі полонених захисників перебувають у повній невідомості щодо долі своїх близьких. Росіяни брутально нехтують Женевськими конвенціями, позбавляючи українських військовополонених права на зв’язок з рідними та можливості отримувати від них посилки. Майже пів року процес обмінів є повністю заблокованим”, – додала Зарицька. 

На її думку, ворог навмисно позбавляє полонених військовослужбовців можливості зв’язатися з їхніми близькими. Змінити цю катастрофічну ситуацію може лише єдність українського суспільства та постійний тиск на агресора з боку цивілізованого світу.

Голова ГО “Полігон 56” Олена Добича наголосила, що, на жаль, багато наших військових гине в полоні. Це, зокрема, стосується полонених оборонців Маріуполя, частина з яких повертається додому в труні.

З нашого об’єднання три сім’ї отримали звістки про збіг ДНК. Від таких новин неможливо стримати сльози. Тим більше хочеться плакати, коли тобі кажуть, що вони померли від серцевої недостатності або туберкульозу“, – розповіла активістка.

Серед присутніх також була Юлія Паєвська (Тайра) – парамедикиня та волонтерка, яка сама побувала в російському полоні. За її словами, вона постійно порушує тему обмінів військовополоненими під час своїх поїздок за кордон. Жінка також обговорює з посадовцями та спільнотами можливі способи впливу на РФ, які б змусили її повернути наших бійців.

Нам важливо зберегти єдність суспільства, а не жити за принципом “кожний сам для себе”. Під час війни це неприпустимо. Росіяни сплять і бачать, щоб ми тут усі пересварилися, а потім узяти нас голіруч”, – вважає Паєвська.

Вона нагадала, що росіяни часто кажуть українським полоненим, що вони непотрібні Україні, але це не так. Вона разом з іншими продовжує боротися за них та їхнє повернення додому.

Також акцію відвідав представник Координаційного штабу. Він зазначив, що мета їхнього органу – забезпечити процес обміну полоненими. Однак для цього їм необхідна підтримка їхніх родичів.

Стійкість та незламність азовців дозволили нашій армії звільнити Харківщину, Київщину та Херсонщину. Ми будемо їх визволяти! Ми їх будемо витягати з полону!” підкреслює посадовець.

Нагадаємо, восени 2023 року Україна оголосила про створення двох змішаних медичних комісій, завдяки яким повертатимуть важкопоранених військовополонених додому. Такий підхід застосовують під час війн для репатріації поранених полонених або перевезення їх до нейтральних країн, отримання ними необхідних ліків та медичної допомоги. Тож надалі повернення поранених військових мало відбуватися не через обміни, а за допомогою ЗМК. 

Раніше ZMINA повідомляла, що РФ досі не погодила роботу двох змішаних медичних комісій, завдяки яким мали повертатися додому або виїжджати до нейтральних країн важкопоранені військовополонені. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter