На Львівщині у колишній катівні НКВС знайшли рештки 24 загиблих

Дата: 07 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

На території колишньої катівні НКВС у Дрогобичі Львівської області знайшли рештки 24 загиблих внаслідок більшовицького терору. Жертвами більшовиків стали люди молодого та середнього віку.

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький

Фото: Дрогобицька міська рада

“В основному це люди молодого та середнього віку, яких свідомо та жорстоко страчували. Вічна пам‘ять всім невинно вбитим. Маємо спрямувати всі зусилля на те, щоб зупинити окупанта цього разу. Перемогти й змусити поплатитись”, – написав Козицький. 

У Дрогобицькій міській раді додали, що тюрма НКВС знаходилася на вулиці Стрийській. Там більшовики чинили злочини проти українців протягом 1939–1940 років. За свідченнями очевидців, закатованих в’язнів ховали в саду, який межує з меморіальним комплексом “Тюрма на Стрийській”.

Пошуки решток жертв НКВС там розпочали в 1989 році. У 1991 році 486 жертв більшовицького терору поховали на Полі скорботи.

У 2021 році відбулося поховання решток ще 78 осіб, які знайшли у саду біля меморіалу “Тюрма на Стрийській”. Фахівці припускають, що кількість жертв НКВС може бути ще більшою. Відомо, що в Дрогобицькій катівні службовцями НКВС було замордовано понад 1200 осіб.

Нагадаємо, що минулоріч в Україні презентували документальний проєкт “Обличчя незалежності”, присвячений історіям масових репресій та політичних розправ комуністичної влади над інтелігенцією в 1960–1980-х роках. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter