На Луганщині бойовики “призначили” керманичами району місцевих зрадників, а потім кинули їх у підвал – СБУ

Дата: 11 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Луганщині бойовики так званої “ЛНР” кинули в підвал двох чоловіків, яких до цього “призначили” на керівні посади у Сватівському районі області. 

Про це повідомили в СБУ.

Місто Сватове. Фото: вікіпедія

Сватівський район розташований на північному заході Луганської області. На початку березня медіа повідомляли, що окупанти намагаються захопити адміністративний центр району – місто Сватове. У відповідь на це жителі виходили на мітинги, які загарбники розганяли стріляниною. Також там викрадали незгодних з окупацією. Від 13 березня місто тимчасово контролюють російські військові.

Як і на інших тимчасово захоплених територіях України, росіяни “призначили” у Сватовому на керівні посади місцевих, які зголосилися з ними співпрацювати. Так, крісло “заступника голови адміністрації Сватівського району” погодився обійняти керівник одної з проєктних організацій, а ще один місцевий став так званим “головою адміністрації Сватівського району”. У повідомленні правоохоронці не називають імен цих людей, однак медіа повідомляли, що так званим “очільником Сватівської райдержадміністрації” став депутат від ОПЗЖ Петро Морозов.

Невдовзі після того, як “посадовців” показали в сюжетах російських пропагандистів, обох, за даними СБУ, “кинули на підвал, не пояснюючи причин”.

“Очікується, що невдовзі рашисти привезуть до Сватового “більш гідних” керівників району”, – кажуть спецслужбовці. 

Також у тимчасово захопленому росіянами Новоайдарі колишній юрист районної ради на пропозицію окупантів добровільно виконує обов’язки “першого заступника голови адміністрації Новоайдарського району”. Есбівці кажуть, що на початку російського вторгнення він допомагав виявляти та затримувати ветеранів АТО / ООС, українських патріотів та волонтерів, а тепер закликає місцевих приймати так зване “громадянство ЛНР”.

Пішла на співпрацю з окупантами й заступниця керівника Щастинської міської адміністрації. Колишня посадовиця прийняла від угруповання “ЛНР” посаду “заступниці голови адміністрації Щастя” і наразі допомагає керувати тим, що залишилося від міста, яке загарбники вщент зруйнували.

“Малоймовірно, що кар’єра цих осіб на службі російському фашизму виявиться довгою”, – кажуть в СБУ. 

Нині щодо всіх вищезгаданих осіб розслідують кримінальні провадження за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України. У разі доведення провини їм загрожу від 15 років за ґратами до довічного ув’язнення.

Нагадаємо, що раніше п’ятьом працівникам поліції в Старобільську, Щасті та Станиці Луганській, які пройшли співбесіди в бойовиків “ЛНР”, повідомили про підозру в колабораційній діяльності.

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter