На київському Хрещатику чоловік намагався зруйнувати ханукію, а в Дніпрі кілька підлітків її повалили

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На київському Хрещатику чоловік намагався зруйнувати ханукію – світильник, встановлений до головного свята в юдаїзмі, Хануки. 

Про це повідомили в телеграм-каналі Об’єднаної єврейської громади Києва. 

Інцидент стався в суботу, 28 листопада. Чоловік на ім’я Юрій Тебенко відривав від ханукії дерев’яні елементи, коли його зупинила Муніципальна варта.

“Примітно, що на тлі лунають оплески та схвальні вигуки. Наприкінці вандал на своє виправдання каже: “А ось не треба ставити”, – йдеться в повідомленні ОЄГУ. 

У ньому додають, що поряд з Тебенком перебував Андрій Рачок. Торік він повалив ханукію на Контрактовій площі. Тоді чоловік закликав “гнати євреїв у шию до Ізраїлю”. Згодом поліція вручила йому підозру за статтею 161 Кримінального кодексу України “Порушення рівноправності громадян”. Однак, зазначають у ОЄГУ, Рачок досі не був за це покараний. 

Цьогоріч його разом з Тебенком та ще двома дотичними до інциденту чоловіками відвезли до відділку. На відео з патрульної машини, знятому Рачком, Тебенко каже, що намагався зруйнувати ханукію, оскільки вона встановлена нібито без документів, а не через антисемітизм. Також у відео лунають звинувачення та нецензурна лексика на адресу мера столиці Віталія Кличка.  

Об’єднана єврейська громада України натомість вбачає в інциденті антисемітизм та звернеться до ГУНП Києва із заявою. 

ОЄГУ також пише, що зранку 29 листопада п’ятеро підлітків повалили ханукію на Європейській площі в Дніпрі. Поліція міста відкрила щодо цього кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 (“Хуліганство”) та розшукує причетних.  

Фото на обкладинці – Радіо свобода 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter