На Контрактовій площі в Києві чоловік повалив світильник, встановлений до свята Хануки 

Дата: 11 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

На Контрактовій площі в Києві чоловік повалив ханукію – світильник, встановлений до свята Хануки. Водночас вандал звинуватив євреїв в узурпації влади в Україні, геноциді українського народу та вигукнув: “Українці – сила, жидам – могила!” 

Відео інциденту сам чоловік на ім’я Андрій Рачок вчора опублікував у своєму фейсбуку.

Фрагмент з відео Андрія Рачка

У відео перед тим, як повалити світильник, чоловік зазначив, що своїм прикладом показує, як треба “поводитися з чужинцями, які протягом ста років геноцидять українців”. Після – закликав “гнати євреїв в шию до Ізраїлю”. 

Як розповів у коментарі ZMINA В’ячеслав Ліхачов, керівник Групи моніторингу прав національних меншин, ханукальні світильники, що їх розміщують в дні свята на площах у всіх великих містах України, не вперше “викликають роздратування в антисемітів” та раніше неодноразово ставали об’єктами вандалізму.

Зокрема, за словами дослідника, кілька років тому намалювали свастику та антисемітські гасла на ханукії, так само встановленій на Контрактовій площі. Однак винних так і не встановили.

Представник Об’єднаної єврейської общини повідомив ZMINA, що стосовно вчорашнього інциденту вже відкрили кримінальне провадження за ч. 1 ст. 296 “Хуліганство”. 

Натомість, на переконання Ліхчова, діяв чоловік з мотиву нетерпимості: 

“З відео буквально очевидно, що вчинений акт вандалізму не був випадковістю. Фактично чоловік сам зізнається, що вчиняє навмисні дії, спрямовані на розпалювання міжнаціональної та міжрелігійної ворожнечі. На рівні гасел він, власне, навіть прямо закликає до насильства (“жидам – ​​могила”), а в більш розгорнутій формі пропагує дискримінацію громадян за релігійною ознакою та їхнє вигнання з України за національною”. 

Нагадаємо, що у 2020 році в Україні зросла кількість злочинів на ґрунті антисемітизму. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter