На Київщині відкрили будинок підтриманого проживання для людей з психічними розладами

Дата: 14 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Переяславі відкрили друге відділення підтриманого проживання для людей з психічними розладами. Перше створили ще у 2019 році, воно функціонує й тепер.

Про це повідомили у Переяславській міській територіальній громаді. 

Фото: Психічне здоров’я для України

Будинок підтриманого проживання у Переяславі хоч і є частиною психоневрологічного інтернату, однак знаходиться в окремому невеликому будинку серед мешканців громади. Місцева адміністрація надала приміщення у безплатне та безтермінове користування, а профінансував проведення ремонтних робіт уряд Швейцарії.

Відкриття відділення відбулося у межах реалізації україно-швейцарського проєкту “Психічне Здоров’я для України (MH4U)”. 

За словами комунікаційної менеджерки проєкту “MH4U” Маргарити Тулуп, підтримане проживання – це лише один із напрямів їхньої діяльності. 

Фото: Психічне здоров’я для України

“Фактично воно є альтернативою інтернатним закладам, де до людей ставляться більш по-домашньому, де немає надмірної опіки й у людей є змога проявляти себе. Наприклад, приготувати для себе, поприбирати за собою тощо. Такі люди фактично навчаються самостійному життю. Тому для нас дуже важливо показати, що люди з психічними розладами здатні вести самостійно господарство за певної підтримки. Але дуже важливо надавати їм цей шанс, що ми й намагаємось робити”, – розповіла вона.

Окрім ремонтних робіт, під час реалізації проєкту по підтриманому проживанню відбувається підвищення кваліфікації соціальних працівників. За словами Тулуп, це невіддільна частина роботи, що дасть змогу персоналу інакше ставитись до людей з психічними розладами.

Фото: Психічне здоров’я для України

“У нас також є пул експертів, які допоможуть проконсультуватись за будь-яким питанням. Наприклад, щодо правил внутрішнього розпорядку чи ведення відповідної документації. У цьому плані фахівцям завжди є з ким порадитись”, – підсумувала представниця MH4U.

Як наголосили на сторінці “Психічне здоровʼя для України”, десятеро людей отримали змогу жити не в психоневрологічному інтернаті, а в наближених до домашніх умовах, отримуючи супровід кваліфікованих асистентів. Для людей з психічними розладами – це можливість бути самозарадними та активними.

Нагадаємо, що під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Зараз експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter