На Київщині пошкодили авто експерта Східної правозахисної групи й прикріпили на капот мертвого кажана

Дата: 09 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Активіст Східної правозахисної групи, колишній співробітник Офісу Омбудсмана Павло Лисянський повідомив про пошкодження його автомобіля: невідомі розбили заднє бокове скло, облили колеса невідомою рідиною і прикріпили на капот мертвого кажана.

Про це він розповів у коментарі виданню ZMINA.

Фото з фейсбук-сторінки Павла Лисянського

Як зазначає Павло Лисянський, він прямував з Донбасу до Одеси й зупинився в Борисполі, а коли вранці 7 вересня зібрався їхати далі, то виявив, що з його машиною таке вчинили. Водночас, за словами потерпілого, із салону нічого не вкрали. Інцидент він вважає показовим залякуванням і пов’язує зі своєю громадською діяльністю в Східній правозахисній групі, а саме з висвітленням порушень прав людини в ОРДЛО.

“Якби це трапилося на Донбасі, то, можливо, були б питання. Я коли працював представником Уповноваженого, то за один рік мої підлеглі склали 51 протокол за порушення доступу до публічної інформації щодо посадових осіб, і всі 51 ми довели до суду. Але в Києві, у Київській області, Одесі – я не займаюся там правозахисною діяльністю. […]  Можливо, це просто нагадування, що вони (бойовики з ОРДЛО. – Ред.) про мене пам’ятають. У мене якраз незабаром день народження”, – каже потерпілий.

Фото з фейсбук-сторінки Павла Лисянського

За словами Лисянського, він постійно зазнає тиску через родичів і знайомих, що залишилися на непідконтрольній території: до них приходять представники “МГБ”, просять якісь його контакти, передають усні погрози тощо.

Також, як зазначає активіст, у квітні 2021 року, після публікації анонсу акції проти стягування військ із боку Росії до кордону з Україною, через скарги російських користувачів, ймовірно ботів, Facebook спочатку заблокував, а тоді видалив сторінку Східної правозахисної групи, тож їм довелося створювати нову.

Поліція Київщини повідомила 8 вересня, що наразі з’ясовує обставини, пов’язані з пошкодженням машини Лисянського.

У жовтні 2020 року невідомі в Лисичанську на Луганщині розтрощили вікна автівки керівниці Східної правозахисної групи Віри Ястребової, правозахисниця також повідомляла про телефонні погрози. Тоді у відповідь на запит ZMINA поліція Луганщини повідомила про відкриття провадження за статтею про крадіжку. 

14 жовтня 2020 року медіаресурс “Наш Донбасс” публікує новину “В оккупированном Украиной Лисичанске партизаны разгромили автомобиль известного инагента”.

29 листопада 2020 року однойменний користувач сервісу Vimeo опублікував відео, що складається з нарізки кадрів із пресконференції за участю Віри Ястребової та кадрів того, як людині відрізають голову. 10 січня 2021 року Східна правозахисна група опублікувала повідомлення, в якому вказала на зв’язок згаданого ресурсу з конкретними людьми й висловила підозру в причетності цих людей до пошкодження машини Ястребової.

ГО “Східна правозахисна група” діє на території Луганської та Донецької областей із 2014 року, заснована після початку конфлікту групою юристів для протидії порушенню прав людини в регіоні. Серед напрямів діяльності організації – моніторинг порушень прав людини, надання юридичної допомоги потерпілим, зокрема переселенцям та біженцям, евакуація цивільних з населених пунктів, де активізовуються бойові дії, організація освітніх заходів тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter