На Луганщині невідомі розтрощили машину правозахисниці

Дата: 14 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Голові Східної правозахисної групи Вірі Ястребовій невідомі пошкодили службову машину: розбили вітрове скло та бокові дзеркала, порізали шини та дроти всередині салону.

Про це повідомляється на фейсбук-сторінці організації. 

Сегодня в г. ЛИСИЧАНСК обнаружен рабочий автомобиль директора Восточной правозащитной группы Вера Ястребова в разбитом…

Опубліковано Восточная Правозащитная Группа Вівторок, 13 жовтня 2020 р.

За цими даними, інцидент трапився 13 жовтня в Лисичанську на Луганщині, поки сама правозахисниця перебувала на лікуванні в іншому регіоні України. Активісти пов’язують інцидент з її громадською діяльністю.

“Ми вважаємо, що цей факт агресії проти Віри Ястребової спрямований на її залякування. Ті, хто це зробив, хочуть, щоб наша керівниця припинила правозахисну діяльність. Нагадаємо, Віра Ястребова відкрито виступає проти вугільної мафії в Луганській та Донецькій областях”, ­­–  мовиться в повідомленні.

На інцидент відреагувала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.  За її інформацією, Ястребовій напередодні телефонували з незнайомих номерів і погрожували.

“Звертаюся до правоохоронців, які займаються розслідуванням, з проханням вжити всіх необхідних заходів для розкриття цього злочину, а вище керівництво МВС України – здійснювати постійний контроль за розслідуванням”, ­­– написала вона на своїй фейсбук-сторінці.

Поліція Луганщини ситуацію наразі офіційно не коментувала. ГО “Східна правозахисна група” діє на території Луганської та Донецької областей з 2014 року, заснована після початку конфлікту групою юристів для протидії порушенню прав людини в регіоні. Серед напрямів діяльності організації – моніторинг порушень прав людини, надання юридичної допомоги потерпілим, зокрема переселенцям та біженцям, евакуація цивільних з населених пунктів, де активізовуються бойові дії, організація освітніх заходів тощо. 

У першій половині 2020 року Центр прав людини ZMINA зафіксував 48 випадків нападів і тиску на громадських активістів на підконтрольній уряду України території. Із них 11 випадків стосувалися фізичної агресії щодо активістів, вісім – знищення чи пошкодження їхнього майна, сім – залякувань і погроз.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter