На КПВВ “Чонгар” кримчани досі не можуть отримати довідку з негативним тестом на коронавірус – КримSOS

Дата: 17 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

На КПВВ “Чонгар” не видають довідки про результати тестування подорожнім. 

Про це виданню ZMINA повідомили експерти КримSOS, які 10 та 15 листопада відвідали КПВВ “Чонгар” та “Каланчак” і перевірили, як працює сервісна зона, пункти експрес-тестування та відділи надання адмінпослуг.

У правозахисній організації нагадують, що з 21 жовтня для подорожей Україною на автобусах чи потягах потрібно мати сертифікат вакцинації або довідку з негативним тестом. Останню видають на КПВВ “Каланчак”. 

“Досі в пункті експрес-тестування на Чонгарі не можна отримати довідку з негативним тестом на коронавірус. Людей знімають із самоізоляції, але на цьому все. Ми отримуємо багато скарг від кримчан щодо цієї ситуації, адже багато хто потім їде потягом з Новоолексіївки. Єдиний варіант для них – дістатися на приватному транспорті до Генічеська чи іншого міста й там за власні гроші знову робити тест заради документа”, – зазначає Марія Іванова, юристка КримSOS.

Вона розповіла, що на обох КПВВ в середньому щодня проходить тестування від 100 до 200 людей, що менше за показники в жовтні.

У правозахисній організації повідомляють, що потік кримчан залежить від графіка перевізників. Так, до прикладу, на КПВВ “Чонгар” найбільше людей зранку та після обіду. 

Правозахисники також нагадали графік роботи пунктів тестування на коронавірус. На КПВВ “Каланчак” безкоштовні експрес-тести роблять з понеділка до п’ятниці включно з 9:00 до 15:00. А на КПВВ “Чонгар” – з понеділка по неділю з 9:00 до 16:00.

“Останнім часом зустрічаємо в соціальних мережах історії про продаж підроблених довідок та сертифікатів вакцинації на КПВВ чи в сусідніх містах. Хотіли  б наголосити, що це незаконно. Просимо кожного пам’ятати це та не погоджуватися на сумнівні  пропозиції”, – зазначив Олексій Тільненко, координатор Херсонського офісу КримSOS. 

На початку вересня Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України оприлюднило мапи з маршрутами та адресами пунктів вакцинації проти COVID-19 для кримчан, які перетинають адміністративний кордон з материковою Україною через КПВВ “Чонгар” і “Каланчак”. Також детальну інструкцію, як кримчани можуть вакцинуватися на підконтрольній Україні території, розробили правозахисники КримSOS. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter