На кордоні Росії з Естонією та Латвією днями чекають у черзі на виїзд тисячі українських біженців

Дата: 04 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

На кордоні Росії з Естонією та Латвією утворилися багатокілометрові черги з людей, які намагаються виїхати до ЄС. Основна частина осіб там – українські біженці, яких російські прикордонники змушують чекати на вулиці без харчів та обігріву. 

Про це розповідає російське видання Meduza. 

Фото: телеграм-канал Колозев

Черги на кордонах почали утворюватися на всіх наземних прикордонних переходах Ленінградської та Псковської областей РФ у другій половині вересня, а до кінця місяця “досягли апогею”. 

Волонтери, які допомагають тим, хто застряг на кордоні, й самі біженці кажуть, що час очікування в черзі становить від трьох до семи днів:

“Люди сплять на землі, у багатьох немає грошей, закінчилася їжа. На Куничиній Горі понад дві сотні. Запитала людей прямо перед шлагбаумом (найближче до КПП. – Ред.) – стояли шість із лишком діб (жінка з двома дітьми). На Шумилкіні, мені здається, вже понад тисячу. Наші не те що не пропускають, але дуже повільно все роблять. І таке враження, що знущаються”.

Фото: телеграм-канал Колозев

Люди змушені спати на землі, використовуючи килимки, або просять у водіїв постути їх погрітись в автівки.

“Там нічого немає, жодної допомоги, тільки намет, затягнутий поліетиленом. Наразі мама з ще однією жінкою пішли туди, там якийсь килимок, на якому можна полежати. Вчора (2 жовтня. – Ред.) їх вивантажили з автобуса, вони сформувалися в групи з 15 осіб. Близько 21:00 пройшла група під номером 71, а сьогодні номер 76 не може зайти із сьомої ранку. Маму знову чекає ніч на вулиці… Там є цілодобовий магазин, але він працює тільки до другої ночі. Вони вчора тулилися на підлозі там, а потім ходили просилися до всіх у машини. Під ранок чоловік пустив на кілька годин погрітись у свій легковик”,каже Аліна, яка перебуває в Латвії, де чекає на 63-річну маму, що застрягла на прикордонному пункті Убилинка – Гребнєво дорогою з окупованої Луганської області. 

Люди розповідають і про випадки смертей на кордоні. До прикладу, відомо про смерть 80-річної жінки на КПП Убилинка, а також іншої жінки на КПП Куничина Гора. 

Список людей, які чекають на перетин кордону біля населеного пункту Бурачки: цифра ліворуч – номер групи, праворуч – кількість осіб у групі. Фото: фейсбук-сторінка Shwetka Vodolazskaya

Ті, кому вдалося перетнути російський кордон, кажуть, що російські прикордонники знущаються з людей. Наприклад, якщо хтось біля пункту заходить за лінію, що не можна перетинати, черга зупиняється та кілька годин нікого не пропускають.

“Це просто концтабір. Братська любов у дії”, – ділиться враженнями від пережитого дівчина Діана, якій вдалося виїхати до Естонії.

Нагадаємо, ще в травні з’являлась інформація про те, що Росія, ймовірно, облаштувала фільтраційний табір для українців на кордоні з Естонією. Проте невдовзі після цього ці дані спростовували. 

Від початку повномасштабного вторгнення, згідно з даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, з України виїхали понад 7,5 мільйона біженців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter