На кордоні Мексики та США спалахнула пожежа в таборі для мігрантів: 39 людей загинули

Дата: 28 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок пожежі в центрі утримання мігрантів на кордоні США та Мексики загинули щонайменше 39 людей. 

Про це повідомляє АР з посиланням на дані Служби громадянства та імміграції США. 

Фото: NBC

Трагедія трапилась у місті Сьюдад-Хуарес. 

У центрі під час пожежі перебувало загалом 68 чоловіків із Центральної та Південної Америки. Окрім загиблих уже відомо й про 29 потерпілих.

Щодо причин займання офіційних коментарів поки не було. 

Медіа, зокрема місцеві, повідомляють про те, що незадовго до пожежі всередині центру, ймовірно, був якийсь конфлікт. Об’єкт розташований неподалік мосту Стентон-Лердо, що з’єднує Мексику та США.

Жінка очікує на новини про пораненого внаслідок пожежі чоловіка. Фото: Reuters

Трагедія трапилася на тлі того, що влада в США хоче змінити правила щодо прохачів притулку.

Так, на початку року на обговорення винесли зміни, які, зокрема, передбачають заборону просити притулку, якщо просто приїхати на прикордонний пункт і перетнути кордон США. За задумом авторів змін, прохачі притулку мають записатися на зустріч з американськими посадовцями на прикордонному пункті через додаток, який ще мають випустити прикордонники.

Фахівці казали, що обмеження можуть ускладнити життя 200 тисячам людей, які щомісяця намагаються перетнути кордон Мексики та США. 

Журналісти BBC, повідомляючи про пожежу в центрі для мігрантів, зазначають, що багато людей прямували до південного кордону Сполучених Штатів в очікуванні припинення дії політики, що дозволяє швидко видворяти мігрантів, які намагаються перетнути кордон.

Йдеться про “розділ 42”, що дозволяє прикордонникам відмовляти окремим особам у в’їзді до США, “щоб запобігти поширенню інфекційних захворювань”. Його почали застосовувати під час епідемії ковіду за президенства Дональда Трампа, однак адміністрація президента Джо Байдена обіцяла припинити цю практику. 

Нові правила щодо прохачів притулку влада США пропонувала запровадити, очікуючи “потенційного сплеску міграції” на кордоні з Мексикою після того, як 11 травня цього року термін дії “розділу 42” закінчиться. 

Нагадаємо, що торік кількість шукачів притулку в ЄС зросла наполовину, а кожен третій шукач – громадянин Сирії. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter