На Кіровоградщині відкрили перше в області модульне містечко для ВПО

Дата: 22 Липня 2023
A+ A- Підписатися

На Кіровоградщині побудували модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб. Воно розраховане на проживання 70 осіб. Фінансування на будівництво надав чеський уряд.

Про це повідомляє “Укрінформ”.

Як пише видання, комплекс у Знам’янці – це перше модульне містечко на Кіровоградщині. Заселяти людей туди планують із серпня.

Будівництво тривало майже три місяці. Містечко має двоповерхову структуру з 4 входами, складається з 50 модулів: 22 призначені для проживання, решта – для побутових потреб. У помешкання вже завезли необхідну побутову техніку та речі домашнього вжитку, зокрема посуд.

На території комплексу облаштували дитячий майданчик і місце для приготування їжі на випадок відсутності світла.

Посол Чехії в Україні Радек Матула на відкритті зазначив, що будівництво модульного містечка у Знам’янці фінансувалося чеським урядом.

Треба Україні допомагати, тому що не можна допустити, щоб Росія виграла цю війну“, наголосив дипломат.

За словами міського голови Володимира Сокирка у Знам’янці проживає майже 4 тисячі переселенців.

Хтось почав винаймати житло, а частина залишилися жити у пунктах мобільного проживання. Ми прийняли їх у закладах освіти. На сьогодні ми вже зробили гуртожиток для переселенців з приміщень, які не використовувалися, зараз там проживають близько 100 осіб. Але в одній школі й в одному дитячому садку проживають десь 70 осіб. Щоб мати змогу восени розпочати навчальний процес, ми повинні переселити людей. Проєкт і реалізувався з цією метою. Ми звернулися до посольства Чехії, і вони пішли нам назустріч”, – зазначив він.

За словами Сокирка, чеський уряд виділив близько 800 тис. євро на придбання модулів. З місцевого бюджету виділили близько 400 тис. грн для підведення комунікацій і таку ж суму на асфальтування, будівництво огорожі та підготовку майданчика.

Представник посольства Чехії в Україні Якуб Левандовський, який координував проєкт, розповів, що після повномасштабного вторгнення РФ в Україну чеське посольство здійснило багато проєктів, щоб підтримати переселенців.

Одним із них є модульні будинки. У нас багато таких проєктів в Україні, але у Знам’янці – найбільший. Він удвічі більший, ніж інші проєкти на Заході України”, – сказав дипломат.

Нагадаємо, у травні в Ірпені на Київщині відкрили модульне містечко з фінських таунхаусів. 36 місцевих родин отримали комфортне і затишне житло. Серед них – родини загиблих героїв, багатодітні родини, військовослужбовці та ВПО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter