На Кіровоградщині в 45 громадах відкрили психологічні хаби, де можна безоплатно отримати психологічну допомогу

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися
45 громад у Кіровоградській області відкрили психологічні хаби для надання безоплатної психологічної допомоги. До роботи в них залучили не лише професійних психологів, а й сімейних лікарів.
 
Про це повідомили в Укрінформі.
 
Фото: Depositphotos

Регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” Олександр Кришко розповів, що в межах проєкту провели анкетування близько 1900 надавачів послуг і 2800 людей.

“Це ті, хто отримували послуги в різних сферах: соціальний захист, освіта, культура, спорт і так далі. Громадські організації також. Далі ми розпочали картування послуги. Зараз у нас опитаних близько півтори тисячі надавачів послуг – конкретно це ті, що працюють у сфері ментального здоров’я”, розповів Кришко.

Він додав, що в Кіровоградській області розпорядженням голови ОВА створили психологічні хаби в 45 громадах із 49.

До роботи хабів залучені професійні психологи, зокрема шкільні психологи, інші працівники, які пройшли відповідне навчання. Також активно залучаються сімейні лікарі, які проходять відповідне навчання за системою Всесвітньої організації охорони здоров’я.

“314 сімейних лікарів пройшли таке навчання, і загалом уже майже 700 медичних працівників, це в тому числі сімейні лікарі, медичні сестри, інші лікарі, які працюють у цій системі. Спеціалісти, які пройшли це навчання, представляють 35 громад. Якщо додати це до психологічних хабів, то в нас зараз покриті послугами 48 із 49 громад”, додав координатор програми.

Психологічний хаб це кілька лікарів, які можуть виявляти психологічні проблеми. Також може безпосередньо надати допомогу чи встановити діагноз сімейний лікар, або скерує пацієнта в разі потреби до психолога чи психіатра.

Кришко зазначив, що все ж дефіцит послуги наразі існує. У 2024 році в області планують підготувати тренерів, які, своєю чергою, готуватимуть психологів. Уже зараз проводять відповідне анкетування, збирають інформацію про людей, які можуть надавати таке навчання.

До сімейних лікарів, які пройшли навчання, вже звернулися кілька тисяч осіб.

Нагадаємо, впродовж 2023 року 85 425 пацієнтів звернулися по психологічну підтримку до лікарів первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter