На Івано-Франківщині жінка може отримати штраф за поширення чуток про вакцину у фейсбуці

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Коломийський міськрайонний суд в Івано-Франківській області розгляне справу щодо місцевої мешканки, яку підозрюють у поширенні неправдивої інформації про одну з вакцин проти ковіду.

Про це повідомили в суді. 

Фото: Shutterstock

Згідно з матеріалами справи, жінка поширювала чутки на власній сторінці у фейсбуку. Вона розповідала про вакцину, яка нібито не пройшла всіх етапів випробування. У суді не уточнили, про яку саме вакцину поширювала чутки підозрювана, однак зазначили, що це могло спричинити паніку серед населення.

Жінці інкримінують статтю щодо “Поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку серед населення або порушення громадського порядку” і Стаття 173-1 КУпАП. Поширювання неправдивих чуток, що можуть спричинити паніку серед населення або порушення громадського порядку, призводить до накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку.. За поширення чуток у мережі вона може отримати штраф або виправні роботи строком до одного місяця з відрахуванням 20% зарплати.

Нагадаємо, що в червні минулого року СБУ заявляла про викриття щонайменше 385 людей, які поширювали фейки про коронавірус. Майже два десятки з них, як стверджують правоохоронці, працювали за завданням російських спецслужб. 

У Міністерстві культури планують запустити в Україні масштабний проєкт з медіаграмотності, що базується на досвіді Фінляндії. Відомо, що за минулий рік 80% українців стикалися з брехнею про коронавірус, а більш як третина готова була ділитися нею з оточенням. Дослідження свідчать, що лише 3% українців можуть розпізнати брехню в новинах. 

Минулого року на ютубі заборонили публікувати матеріали з неправдивою інформацією про ковід, яка суперечить тій, яку поширює Всесвітня організація охорони здоров’я. Нові правила, наприклад, забороняють розповідати, що відмова від азійської кухні захищає від коронавірусу, або ж про те, що затримування дихання може застосовуватись як діагностичний тест на COVID-19. Видалятимуть і відео, в яких заперечують важливість соціального дистанціювання чи розповідають про те, що коронавірус спричиняє випромінювання веж 5G. Під заборони потрапила й реклама профілактичних або діагностичних методів, які не схвалила ВООЗ.

Раніше ZMINA розповідала, як розпізнати брехню в мережі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter