На Херсонщині СБУ викрила керівників “мерії”, які роздавали паспорти РФ та впроваджували російську освіту

Дата: 10 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Правоохоронці продовжують системно викривати колаборантів, які перебувають на тимчасово окупованих територіях Півдня та Сходу України. У ході слідчо-оперативних дій виявили ще двох підозрюваних, які примусово роздавали паспорти РФ українцям та впроваджували російську освіту в регіоні.  

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Фото: Служба безпеки України

Серед них жінка, яка зголосилася виконувати рішення військового керівництва РФ і обійняла посаду так званої “голови військово-цивільної адміністрації Скадовської територіальної громади Скадовського району Херсонської області”.

Перебуваючи на “посаді”, вона брала участь в організації місцевого псевдореферендуму та сприяла примусовій видачі українським громадянам паспортів РФ.

Відомо, що раніше вона була чиновницею однієї з міськрад регіону, але після початку повномасштабного вторгнення підтримала окупантів.

Також співробітники СБУ ідентифікували очільницю так званого “відділу у справах освіти, молодіжної політики, культури та спорту” однієї з окупаційних адміністрацій поблизу Херсона.

З початку навчального року підозрювана активно “відновлювала” роботу закладів освіти у місті та формувала списки охочих працювати під її “керівництвом”. Також вона схиляла педагогів до співпраці з “новою владою”, пропонуючи їм хабарі.

Про результати цієї діяльності вона доповідала своїм російським кураторам через направлення до РФ “звітної” документації.

За даними слідства, підозрювана – колишня керівниця відділу освіти Голопристанського району, яка після захоплення громади добровільно приєдналась до окупаційних органів.

Крім того, на Луганщині Служба безпеки задокументувала злочинну діяльність двох керівників “військкоматів ЛНР”, які організовують примусову мобілізацію місцевих жителів до лав окупаційної армії, зокрема до так званої “народної міліції”. Для цього людей затримують та викрадають, а у разі відмови співпрацювати – погрожують вбивством.

Також правоохоронці викрили колишнього “посадовця” одного із хімзаводів області, який погодився на пропозицію окупантів стати “мером” Рубіжного. Там він організував матеріально-технічне забезпечення угруповань збройних сил РФ на східному напрямку.

Трьом фігурантам вже повідомили про підозру у вчиненні злочинів проти державної безпеки України.

Нагадаємо, що на Одещині затримали колишнього бойовика так званої “ЛНР”, який входив до терористичного угруповання “Призрак”. Він воював проти українських військ, а також брав участь у підготовці пропагандистських сюжетів для російських ЗМІ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter