На Херсонщині росіяни обстріляли евакуаційну колону з “Градів”: є загиблі

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися
17 травня поблизу села Давидів Брід на Херсонщині російські окупанти обстріляли з “Градів” колону цивільних автомобілів, убивши щонайменше трьох людей.
 
Про це, як повідомляє кореспондент видання ZMINA, у фейсбук заявили депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко, Херсонська обласна прокуратура та під час круглого столу у Верховній Раді заступник начальника Херсонської обласної військової адміністрації Микола Якименко.
 
Ілюстративне фото
17 травня біля села Давидів Брід орками було обстріляно з “Градів” близько сотні легкових авто, власники яких намагалися проїхати з Кривого Рогу в напрямку Берислава. Частина машин далі самостійно їхати не може, техніку понівечено. Є чимало поранених, і як мінімум троє цивільних загинуло“, написав Йосипенко.

За його словами, люди простояли в черзі біля села близько трьох діб і наважилися їхати далі, незважаючи на попередження ЗСУ про заборону перетину лінії вогню.

Херсонська обласна прокуратура повідомила про трьох загиблих та шістьох осіб, які отримали різного характеру та ступеню тяжкості тілесні ушкодження. У відомстві наголосили, що такі дії Росії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення, суперечать нормам міжнародного гуманітарного права, які прямо забороняють напади на цивільне населення та цивільні об’єкти.

Правоохоронці відкрили справу за статтею про порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством. Триває досудове розслідування.

Тим часом Микола Якименко констатував гуманітарну та економічну кризу на усій території Херсонщини, від якої мешканці області намагаються втекти.

“На жаль, останні кілька діб (окупаційні Збройні сили РФ – Ред.) повністю заблокували виїзд з області. Люди намагалися виїхати, але позавчора і вчора їх обстріляли. Дуже багато поранених і є багато загиблих”, – повідомив Якименко. Він додав, що з початку повномасштабного вторгнення Росії з області виїхало близько 400 тисяч жителів.  

Він додав, що Росія зруйнувала понад 2,5 тисяч інфраструктурних будівель, зокрема, багатоповерхові будинки, школи, дитячі садки та лікарні. 

Крім того, Росія утримує на території області 150 представників української влади, ЗМІ та громадських активістів. 

Виконавча директорка громадського центру “Нова генерація” (м. Херсон) Оксана Глєбушкіна повідомила, що жителі області залишаються без роботи та грошей, не мають належного доступу до медичного лікування та ліків. У сільській місцевості гостро стоїть питання відсутності продуктів харчування. 

Вона розповіла, що російські військові та силовики через катування примушують затриманих цивільних підписувати зобов’язання про співпрацю та записувати відеоролики, у яких вони мають висловлюватися на підтримку окупаційного режиму.  

Раніше ZMINA повідомляла, що на окупованих частинах Херсонської області наростає гуманітарна криза, адже через дії російських військових до регіону не можуть проїхати гуманітарні вантажі з харчами та ліками. 

Попри таку ситуацію російські військові не тільки не пропускають волонтерів з гуманітарними вантажами, але й грабують їх. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter