На окупованій Херсонщині наростає гуманітарна криза: ліків лишилося на два тижні, харчів не вистачає, але росіяни не пропускають гуманітарку

Дата: 16 Травня 2022
A+ A- Підписатися

На окупованих частинах Херсонської області наростає гуманітарна криза, адже через дії російських військових до регіону не можуть проїхати гуманітарні вантажі з харчами та ліками. 

Про це розповіла Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Фото: Костянтин Михальчівський / РИА Новости

Від перших днів вторгнення росіяни розграбували продовольчі мережі та аптеки на захоплених територіях, товари вивозили до Криму та Росії, натомість почали роздавати прострочену “гуманітарну допомогу”. В обмін на такі набори від людей вимагають надавати паспортні дані, а також списки пенсіонерів, соціальних працівників та жителів громад. 

Влада регіону постійно повідомляє про проблеми з медикаментами, зокрема знеболювальними для онкохворих, та хлібом. За даними мера Херсона Ігоря Колихаєва, на які посилається Омбудсман, медикаменти в місті закінчаться за два тижні й уже немає розчинів для крапельниць, обмаль ліків проти серцево-судинних захворювань, не вистачає кисню.

“Значна потреба в лікарських засобах існує в усіх районах Херсонщини без винятку. В області залишається близько 500 тисяч осіб. До початку війни було близько мільйона жителів”, – розповідає Денісова. 

Попри таку ситуацію російські військові не тільки не пропускають волонтерів з гуманітарними вантажами, але й грабують їх. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter