У Херсоні окупанти створюють пропагандистський канал замість знищеної філії “Суспільного”

Дата: 17 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Російські військові фактично знищили філію “Суспільного” в Херсоні, зараз окупанти створюють замість українського мовника російський пропагандистський телеканал.

Про це пише “Суспільне“.

Джерело: ІРС-Херсон

Армія окупантів захопила будівлю українського телеканалу на початку широкомасштабного вторгнення – 2 березня. Звідти військові РФ винесли всю техніку, варту, з їхнього погляду, уваги. Зараз там немає жодної цінної телекамери чи екрана, комп’ютерів тощо. Все, що залишилось, – застаріле й списане обладнання.

Його використали російські пропагандисти, щоб відзняти програму “Media гвардія” – так зване “розслідування” про “капище української брехні й пропаганди”, як окупанти назвали філію “Суспільного Херсон”.

За словами менеджера філії Михайла Сваричевського, “розруха та мародерство – влучні слова, щоб описати наслідки окупації філії, яка почалася 2 березня”.

“На відео продемонстровано застарілу та списану техніку, яка знаходилась у підвальних приміщеннях, а також студію, яка використовувалась як складське приміщення. А от уся нова техніка та обладнання чомусь на відео не потрапили, оскільки, скоріш за все, вивезені до Росії”,написав він у фейсбуку.

У “розслідуванні” окупанти звинувачують у мародерстві українців – співробітників телеканалу, розповідають про “життя в підвалах телеканалу територіальної оборони Херсона та ветеранів АТО”, показано фото працівників “Суспільного” зі справ, які зберігались у військкоматі. Причому серед них є люди, які вже не працюють на філії, є і ті, хто вже помер.

“Не дивно бачити на відео військові посвідчення, адже будівля військкомату була захоплена з перших днів окупації. Ми з гордістю, шаною та повагою ставимося до військових. Їхня наявність у складі трудового колективу – звичайна справа, яка підкріплена взаємним волевиявленням сторін”, – наголосив Сваричевський.

Він також додав, що якби теробороні необхідно було приміщення, то жодних перешкод цьому б не було.

“Все так зване “розслідування” – суцільний фейк. Він особових справ десятків тисяч людей, які начебто знайшли “розслідувачі” на філії, до “розграбування” працівниками філії обладнання. По-перше, чому не показали хоч одну справу? І, по-друге, не один житель у Херсоні бачив, як військові РФ підігнали до філії з боку Перекопської вантажівки й виносили звідти обладнання”, – кажуть працівники “Суспільного”.

Пропагандисти у своєму “розслідуванні” звинуватили “Суспільне Херсон” у формуванні ненависті до росіян та їхніх прихильників. Як приклад продемонстрували книги, нібито знайдені на філії, зокрема “Україна – не Росія” Леоніда Кучми, збірки про діяльність ОУН, злочини російської влади тощо.

11 травня колаборант, так званий “заступник голови військово-цивільної адміністрації” Херсона Кирило Стремоусов повідомив, що звернувся до “очільника” Криму з проханням допомогти зі співробітниками й технікою для налагодження мовлення телерадіокомпанії пропагандистів “Таврія”.

Нагадаємо, що 2 березня 2022 року окупанти захопили приміщення філії “Суспільного”, проте медіа продовжує працювати в Херсоні віддалено.

3 березня біля філії побачили розтяжки, очільник Херсонської ОДА заявив про замінування міста та попередив про можливе використання приміщення філії ТБ для вкиду дезінформації.

Цього ж дня близько 18-ї години окупанти захопили місцеву телевежу.

Херсонська обласна прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом захоплення і мінування будівлі філії Суспільного мовника, а також порушення законів і звичаїв війни.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter